Dressage Naturally Clinic Zuid-Nederland 27 t/m 29 mei 2019 

Ben jij een natural horsemanship student, een wedstrijdruiter of houd je van klassieke dressuur? En ben je op zoek naar een nieuwe weg of een grote stap vooruit in de opleiding van je paard, je eigen rijvaardigheid én de relatie met je paard? 

Dressage Naturally is dé manier om op een gezonde dressuur manier te rijden en tegelijkertijd de band met je paard te versterken.

Het is absoluut mogelijk om je paard te rijden op een manier die ontspannen, energiek en in balans is. Op een manier waarbij je je beiden vrij voelt in “body & mind”. Op een manier die de band tussen jou en je paard versterkt en die een rijkunstige basis legt waarop je voort kan bouwen naar de allerhoogste niveaus.

Dressage Naturally geeft je een sterke dressuurmatige basis gebaseerd op eerlijke communicatie, creatieve oefeningen en de natuurlijke fysieke mogelijkheden van je paard. Met een gezonde dressuur als basis kun je verder groeien in elke discipline, van gezonde buitenritten tot en met dressuur en eventing.

Liesbeth Jorna - Sport & Horsemanship United
DN-Licensed-instructor-Badge

Inhoud van deze clinic

In deze clinic behandelen we de basisprincipes, de communicatie en de belangrijkste oefeningen om tot een “Sweet Spot” te komen waarbij je paard zo makkelijk beweegt dat hij zonder dwang soepel, tevreden en nageeflijk loopt. Blij en blokkadevrij

Ik kan je alvast beloven dat deze cursus vol zit met informatie waar je een heel leven mee vooruit kan! Er zijn zowel theorielessen, oefeningen zonder paard en praktijklessen in grondwerk en rijden. Heb je meer ervaring met dressuur of Dressage Naturally? Dan help ik je met de stappen naar een volgende laag en een hoger niveau (of het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt).

Alvast een kijkje in de keuken. Wat komt er in deze clinic allemaal aan de orde?

 • Basisprincipes van Dressage Naturally en het “grote plaatje” van de trainingsopbouw
 • Communicatie opbouwen over ontspanning (!), energie/impuls en balans/rechtrichten
 • De puzzel: op zoek naar een nageeflijk, vrij bewegend en tevreden paard met zomin mogelijk hulpen
 • Vind je eigen ideale houding en zit
 • Teugelvaardigheid: hoe doe je net genoeg, maar nooit teveel
 • Voor gevorderden: hoe neem je de Sweet Spot mee naar een hoger niveau in dressuur?

Extra service: Bitloze hoofdstellen testen!

Tijdens de clinic is het mogelijk om bitloze hoofdstellen te testen. Dit wordt aangeboden door F.R.A. Freedom Riding Articles.

Praktische informatie

datum en tijd:
maandag 27 t/m woensdag 29 mei 2019, van 9 tot 17.30 uur.
De praktijklessen zijn buiten. Natuurlijk rekenen we op mooi weer maar als de weersomstandigheden aanleiding geven tot aanpassing van het programma bestaat de mogelijkheid dat de cursusdagen uitlopen tot in de avonduren. 

Lokatie:
Freedom Social Accomodations F.S.A, Nederheide 1A, 4721 PC Schijf

Accomodatie paarden:
De paarden hebben individuele weiden. Op verzoek is eventueel ook een stal beschikbaar. Hooi of kuil is naar behoefte beschikbaar. De deelnemers kunnen hun paard naar eigen inzicht verzorgen. Wij verwachten wel dat deelnemers hun stal en weiden dagelijks schoon houden en na afloop vrij van mest en hooiresten achtergelaten. 

Aankomst van paarden: Vanaf zondag 17 uur. Indien je maandagochtend pas komt dan graag even bericht. 

Contactpersoon voor praktische zaken rond aankomsttijden van paarden, paddocks en stallen is Sonja Tiehuis (email: sonja@wilde-aecker.com)

Wat moet je meebrengen?
Een gezond paard!
Voor je paard: alles voor de verzorging van je paard incl. vliegen- en evt. regendeken, vliegenmasker, voer, voerbak zonder hengsel, spons en zweetmes als het warm is.
Voor de praktijklessen: touwhalster, leadrope, 22ft rope of longe, dressuurzweep en/of stick met string, hoofdstel met of zonder bit, zadel en/of barebackpad.
Voor jezelf: kleding die past bij de weersomstandigheden, cap (verplicht!), pen en papier, een gezonde dosis nieuwsgierigheid en een stralend humeur :o)

Tips voor overnachting deelnemers:

 • Bed & Box Le Papillon in Schijf, Ingrid van Loenen, telnr. 06-55825860
 • B & B Berkenpad, Roosendaal
 • B & B de Uitdaging, Schijf
 • B & B de Raamberg, Zundert
 • In Roosendaal is o.a. een Bastion Hotel

Ook meedoen aan de cursus Teugelloos Rijden in september?
Bij gelijktijdige boeking van de Dressage Naturally clinic en de clinic Teugelloos Rijden ontvang je automatisch 5% korting op beiden. Dit wordt vanzelf bij het afrekenen aangepast.

Prijzen voor deelname
Deelnemer met eigen paard: € 567 all-in (incl. paddock/stal/hooi/koffie-thee-fris-koek en 3 lunches en incl. btw)
Deelnemer zonder paard: €197 (incl. drankjes en 3 lunches en incl. btw)

Deze live Dressage Naturally clinic vormt een sterke combinatie met de online cursussen van Karen Rohlf in de Dressage Naturally Virtual Arena!

Voor deelnemers van Dressage Naturally clinics bestaat de mogelijkheid om voor doorgaande begeleiding en inspiratie deel te nemen aan Maandelijkse Online Vraag & Antwoord bijeenkomsten.

Combinatie met Karen Rohlf’s “Sweet Spot of Healthy Biomechanics” online cursus in de Dressage Naturally Virtual Arena.
Deze clinic geldt als live support keuzemogelijkheid voor deelnemers van de Dressage Naturally Virtual Arena. In dat geval krijg je 200 euro van je rijderticket terugbetaald of 100% van je toeschouwerticket. Dit aanbod geldt tot en met het einde van de Dressage Naturally Clinic op 29 mei 2019.
De combinatie van de online en live cursussen samen geeft je een enorme hoeveelheid unieke en nieuwe inzichten voor de training van je paard. Samen geven ze optimaal gelegenheid om een grote sprong vooruit te maken in je kennis en je rijvaardigheid. Je paard zal je dankbaar zijn! En … je hebt dan ook gratis een jaar lang begeleiding via de maandelijkse online Vraag & Antwoord bijeenkomsten!

Sport & Horsemanship United Open Lesmiddag oktober 2018

Goed om te weten!Wil je Afmelden?

Wil je afmelden voor een trainingsweek of cursus? Stuur dan tijdig een bericht per email of bel.
Andere berichten worden mogelijk niet tijdig ontvangen. Houd deze termijnen in de gaten:

 • Meer dan 6 weken (42 dagen) voor aanvang ⇒ Geen kosten
 • 42 – 21 dagen tevoren ⇒ 50% van tarief verschuldigd
 • 21 dagen – 8 dagen tevoren ⇒ 80% van tarief verschuldigd
 • Minder dan 8 dagen voor aanvangsdag en -tijd of tussentijdse opzegging ⇒ gehele tarief verschuldigd

Klik hier voor de algemene voorwaarden

NB. Voor de jaaropleiding Dressage Naturally Live gelden aangepaste regels voor afmelding. Voor teruggave van de  kosten van het online gedeelte (De D,N cursus “Finding the Sweet Spot of Healthy Biomechanics) is de garantieregeling van toepassing zoals vermeld op de webpagina van Dressage Naturally. Voor het praktijkgedeelte is gebruikelijke regeling van toepassing zoals hierboven vermeld.