Les van Liesbeth is open, positief, vrolijk en zonder oordeel over de kwaliteiten van jou of je paard. Het is een eerlijk spel tussen jou, je paard en Liesbeth. Of met een groep, waarbij iedereen elkaar aanmoedigt en helpt.

Liesbeth zoekt samen met jou naar de beste mogelijkheden om jullie verder te helpen. We zoeken de “missing pieces” en de kansen en vinden samen duurzame oplossingen. Daarbij staat het belang van je paard en van jou voorop, zowel fysiek als mentaal en emotioneel.

Liesbeth is jouw coach en opleider en jij bent de coach en opleider van je paard. Liesbeth gaat veel verder dan het geven van oefeningen en uitleggen van de hulpen. Ze geeft je de kennis en mindset om zelf koers te kiezen, zelf te oordelen en zelfstandig te trainen. Op een manier die je paard en jezelf alle dagen plezier geeft terwijl je echt resultaat bereikt.

Het doel? Een gezond en blij paard, een gezond en blij mens en het samen bereiken van de doelen die bij jullie passen. Liesbeth heeft een lifetime ervaring in vele discipines en staat er 100% voor jou als je hulp wil met dagelijkse omgang, het starten van je paard, grondwerk, longeren, buitenrijden, dressuur, springen en wedstrijdvoorbereiding.

Ben je nieuwsgierig naar Liesbeth’s verhaal en naar het onstaan van Sport & Horsemanship United? Lees dan verder!

Liesbeth Jorna - Sport & Horsemanship United

“I inspire, educate and empower horse owners to become better trainers and riders,
to break through old habits, thresholds and struggles
and create the Partnership, Daily Joy and Results that they dream of
both with their horses as well as in life

~Liesbeth Jorna~

Mijn verhaal

Alhoewel mijn grootvader cavalerie officier was en dagelijks op het paard zat hadden mijn ouders niets met paarden. Mijn eerste paardrijles was toen ik 9 was. Vanaf mijn 15e gaf ik les in een manege bij Utrecht en reed ik daar de jonge ponies aan. In de loop der tijd volgde een scala aan disciplines: springen, crossen, dressuur, carrousel, voltige, begeleiden van trektochten in de Franse bergen en ruiterkampen voor gehandicapten, mennen met enkel-, twee-, vierspan en tandem, instructie bij rijverenigingen,eventing, clickertraining en het oplossen van gedrags- en rijkunstige problemen.
Dat alles heeft een schat aan plezier en ervaring opgeleverd en ik blijf ook voortdurend nog veel bijleren. Die veelzijdigheid is ook terug te zien op ons eigen terrein in Oosterstreek, er zijn een 20×60 eb&vloed rijbaan met grote spiegel, een roundpen, veel speel- en springmateriaal en crosshindernissen.

Kwalificaties:

Dressuur-, spring- en eventingsport, instructeur, coach en (ex-)jury:
Licensed Dressage Naturally Instructor, ORUN instructeur-trainer dressuur niveau 4, ORUN instructeur allround niveau2. ZZ-licht dressuur, B/L springen en eventing. Voormalig KNHS dressuurjury ZZ-Licht. 
Clinics met o.a. Tineke Bartels, Sabine Mosen (Ecole de l’Egerete, Duitsland), Luca Moneta (topspringruiter Italië), Manolo Mendez en Karen Rohlf (Dressage Naturally, USA)

Natural Horsemanship:
Parelli L3 graduate 2008 (incl. finesse), Game of Contact, div. clinics en 10-week Intensive training Dressage Naturally met Karen Rohlf, Graduate Positive Reinforcement bij Mustang Maddy. clinics en cursussen met o.a. Mark Rashid, Honza Blaha, David Lichman, Berni Zambail, Silke Vallentin.

Verdieping:
O.a. Dissectie paard en biomechanica advanced met Sharon May Davis, Ruiterfitness bij Eco-training Heerenveen,, Balans en symmetrie van de mens met behulp van de Egoscue methode, trainingsfysiologie met Carolien Munsters, Leadership Mastery – Senior Leader bij Tony Robbins, Intervention Academy bij Success Psychology

Oorspronkelijke opleiding en werk:
Universiteit Utrecht, biologie en ruimtelijke wetenschappen. 1992- 2011 Adviseur Waterbeheer en Ruimtelijke Ordening bij Rijkswaterstaat. Vanaf 2011 eigenaar/instructeur Sport & Horsemanship United

Sport & Horsemanship United ... What's in a name?

Sport...

Nadat ik met Ivo en Matador succesvol wedstrijden heb gereden tot ZZ-licht heb ik me met beiden nog veel verder ontwikkeld. Ivo deed “fluitend” wissels om de twee en pirouettes zonder hoofdstel, leerde op zijn 20e nog de passage en piaffe en met hem sprong ik tot 1.30m. Matador was volledig de weg in het leven kwijt toen hij kwam maar ontpopte zich tot mijn allergrootste leermeester op het gebied van horsemanship en dressuur. Met enkele ponies en paarden heb ik gesprongen tot L niveau. Ik ben jarenlang dressuurjury tot en met ZZ-licht niveau geweest maar heb sinds ca. 2006 mijn focus verlegd naar het inspireren en begeleiden van ruiters en paardeneigenaren.

Mijn dochter Mandy Jorna heb ik succesvol begeleid in de wedstrijdsport. Zij reed in 2010 in negen maanden tijd met de welshpony Gelpenberg’s Indra van B naar M2 en werd die zomer ook regiokampioen L2. Onder mijn begeleiding heeft ze op 11 jarige leeftijd zelf Takakkaw Skoki (die nu bekend is als mijn liberty specialist) zadelmak gemaakt en ingereden. Met Bresila-Jane werd zij Noordelijk kampioen Eventing klasse M en ze zijn nu Z geklasseerd.

Jane_Lies_insprong_smal

& Horsemanship ...

Naast de sport ben ik me intens gaan verdiepen in natural horsemanship en in psychologie en biomechanica van het paard. Een gouden greep! Er is zoveel dat je in de reguliere sport en opleidingen niet leert, maar dat juist hét verschil maakt bij het opleiden van paard en ruiter. Een nieuwe band tussen mij en mijn paarden met lichtheid, harmonie en enorm veel plezier. Springen, pirouettes en wissels om de twee zonder hoofdstel, trailerladen in draf op 10 meter afstand … en nog veel meer dingen die ik mij voor die tijd niet had kunnen voorstellen!

De sleutel ligt in het gebruik van psychologie en verfijnde communicatie met lichaamstaal én in inzicht in hoe een paard nu eigenlijk gezond beweegt. En natuurlijk ook in een positieve Trainer’s Mindset: herkennen wat er precies gebeurt, weten wanneer je wát moet doen, waarom en hoe. Inmiddels is dit een ‘way of life’ geworden die goed voelt voor zowel de paarden als de mensen eromheen.

Liesbeth_Jorna_Ivo_B

... United!

Om de verbinding te leggen tussen rijkunst, sport en natural horsemanship maakte ik kennis met klassieke stromingen in de dressuur zoals Academische Rijkunst en de Ecole de Légèreté van Philippe Karl en met de kracht van belonend trainen door middel clickertraining. Omdat de mindset van de ruiter alle verschil maakt voor het paard heb ik me via de Leadership Mastery opleiding bij Tony Robbins en Intervention Academy van Success Psychology verdiept in coaching en persoonlijke ontwikkeling. Door voortdurende bijscholing zorg ik dat mijn kennis over de anatomie, biomechanica, trainingsfysiologie, psychologie van mens en paard en nieuwe trainingsmethoden actueel blijven.

Samenwerkingen

In 2011 kreeg ik de zeldzame kans om me de trainingsmethode van Karen Rohlf van Dressage, Naturally, volledig eigen te maken tijdens een maandenlange training in Florida. Als Licensed Dressage Naturally Instructor en D,N Coach voor studenten van de Dressage Naturally Virtual Arena begeleid ik studenten van over de hele wereld door middel van clinics, videocoaching en “long-distance-lessen”.

Ik ben als trainer verbonden aan het professionals netwerk HorseConnect.nl en aan de kennis community van Horse In Mind. Daarnaast schrijf ik artikelen voor o.a. Bit&Cap Magazine en Equiday Magazine.

Karen Rohlf: “If you are in the Netherlands and you like Dressage and Natural, you may want to connect with Liesbeth! She has spent a lot of time with me and she can really help you and your horse!”