What's in a name...

Sport & Horsemanship United (SHU) is meer dan zomaar een naam: het is een trainingsfilosofie. Een manier van trainen en omgaan met paarden gebaseerd op de ervaring dat paardensport en natural horsemanship elkaar versterken. Natural horsemanship maakt een fijne en veilige samenwerking mogelijk door werkwijzen die perfect aansluiten bij het natuurlijke gedrag van je paard. Klassieke dressuur en up to date kennis van biomechanica van het paard geven ons methoden om in harmonie te rijden en een gezond en sterk bewegend paard te ontwikkelen. Horsemanship en dressuur leggen samen een fantastische basis voor alles wat je met je paard wil doen: dressuur, springen, mennen, buitenrijden, endurance of gewoon spelen.

 

Dit is mijn missie en de basis van alles:

“Vanuit hart voor het hele paard trainen we ook het hele paard: zijn lichaam, zijn verstand en zijn zelfvertrouwen. Zodat hij niet alleen kan doen wat wij vragen, maar het ook wil doen. Zodat hij fit, gezond en sterk wordt, ons begrijpt en meedenkt, vol zelfvertrouwen is en zich goed voelt!”

Dressage Naturally:"Never understimate the potential for horsesto improve in ways you cannot yet imagine"

Voor iedereen met een hart voor paarden

SHU is voor iedereen met een hart voor paarden, ongeacht discipline of niveau. Voor iedereen die nieuwsgierig genoeg is om zich voortdurend te blijven verwonderen. En voor iedereen die vooruitstrevend genoeg is om zich steeds te blijven verbeteren. Vanaf het eerste contact tot en met de wedstrijdsport of gewoon voor plezier van mens en paard.
Wedstrijdruiters kunnen veel nieuws en waardevols leren van “naturals” én andersom, zelfs al streven ze gedeeltelijk verschillende doelen na.
Ik kan je helpen om voor jou en je paard het beste te halen uit de combinatie van beide werelden. Met ambitie maar vooral ook met plezier!

Paardensport?Naturally!

Het doel van Natural Horsemanship is onze paarden te begrijpen zodat we partners kunnen worden en samen kunnen werken op basis van psychologie, communicatie en begrip in plaats van kracht, angst of hulpmiddelen.
Het doel van dressuur, volgens KNHS en FEI, is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig; er is harmonie.
Het doel van Sport & Horsemanship United is een integratie van beiden: een evenwichtige fysieke en mentaal-emotionele ontwikkeling van paard en ruiter als team, om zo mooi mogelijke resultaten te bereiken, plezier te hebben en een sterke band met je paard te ontwikkelen.

“It ain’t about how fast I get there. It ain’t about what’s waiting on the other side.
It’s all about the climb!”
Miley Cyrus

Blij en Blokkadevrij Paard

Het gaat om een happy athlete én een happy ruiter en om de harmonie van die twee samen!
“Happy Athlete” is bovendien twee woorden en ze zijn allebei belangrijk. Het gaat om het hele paard en niet alleen om spectaculaire bewegingen. De atletische en mentaal-emotionele ontwikkeling bepalen samen de prestaties en gezondheid van je paard. Het is onze taak om alles voor het paard zo duidelijk en gemakkelijk mogelijk te maken door toepassing van wetenschappelijk beschreven leerprincipes. We willen graag dat hij nieuwsgierig blijft en als een partner zelf meedenkt en meespeelt. Ruimte geven aan zijn “horsenality” en spelenderwijs trainen vormen daarom een rode draad door de opleiding.

Bij de fysieke training gaan we altijd op zoek naar harmonie en bewegingvrijheid. We houden rekening met de anatomie en gezonde biomechanica van het paard. Bewegingsvrijheid voorkomt blokkades en voelt goed! Het geeft kwaliteit aan de beweging en voorkomt stress, weerstand en blessures bij paard en ruiter.

“Het welzijn en fair play staat altijd voorop en mag nooit afhankelijk zijn van wedstrijdgerelateerde of commerciële invloeden”
“Zij mogen niet worden onderworpen aan trainingsmethoden die ongeschikt zijn of angst veroorzaken …”

Gedragscode Welzijn van het Paard, Algemeen Wedstrijdreglement KNHS

Natuurlijke communicatie

Lichaamstaal speelt een grote rol bij prooi- en kuddedieren. Het paard vertelt ons daarmee voortdurend en gedetailleerd hoe hij zich voelt. Dat vraagt niet alleen een getraind gevoel en een getraind oog. Als je bereid bent ernaar te luisteren en de informatie ter harte neemt kun je veel fijner samenwerken! Paarden doen dit van nature. Onze lichaamstaal – focus, intentie, energie, balans, ademhaling, spierspanning – kan boekdelen spreken als we ons die taal eigen maken. Het streven is zodanig door lichaamstaal met het paard te communiceren dat we been- en vooral teugelhulpen tot een minimum kunnen beperken. Grondwerk en freestyle rijden (zonder teugels) helpen daarbij.

SHU Trainer’sBlueprint

De SHU Trainer’s Blueprint geeft inzicht en overzicht over de complete training van je paard. Deze handige tool helpt je om zelfstandig keuzes te maken in de opleiding van jezelf en van je paard. Zo kom je er achter wat de sterke punten zijn en welke punten nog aandacht behoeven. Een overzicht van oefeningen helpt je om tot actie over te gaan.

In welke richting je je ontwikkelt samen met je paard is een individuele keuze. Ik heb studenten die buiten rijden, die dressuur willen rijden, springers, crossers, endurance ruiters en ook mensen die alleen vanaf de grond willen werken of spelen met hun paard. Dat betekent dat je niet allemaal precies hetzelfde zal doen, maar wat voor iedereen geldt is het ontwikkelen van een partnerschap met je paard en een gezonde manier van bewegen.

Spelenderwijs en Veelzijdig

De trainingsfilosofie van SHU is sterk geïnspireerd door Dressage, Naturally van Karen Rohlf. Dressuur staat aan de basis van alles wat je met een paard kunt doen, maar SHU beperkt zich daar niet toe. Spelen, buitenrijden en springen maakt mens en paard vrij en blij. Bovendien neemt het zelfvertrouwen van mens en paard ermee toe en draagt het bij aan de coördinatie, takt, balans en souplesse van je paard.

En … “out of the box” gaan, zoals skiën achter de paarden in de winter, dat mag hier gewoon!

Instructeursbelofte; Lesgeven met structuur en passie

Presteren met plezier

Het gaat om jullie, jij en je paard als team. En het gaat niet alleen om het einddoel of de prestatie maar vooral ook om genieten van de weg daar naar toe. Voel je vrij om vragen te stellen, te experimenteren en plezier te hebben… en dat geldt ook voor je paard!

“Mistakes are nothing more than an opportunity for growth.
If we learn from them, maybe they are not mistakes at all.”

Mark Rashid

Empowerment

Mijn doel is dat ik jullie op die reis kan inspireren en als gids kan optreden. Zodat je het hoe en waarom van de training goed begrijpt en kunt zien en voelen wat het resultaat is. Zodanig dat je ook zelfstandig verder kunt oefenen, want ervaring opdoen kun je alleen zelf.

“An idea that is developed and put into action is more important
than an idea that exists only as an idea.”

Buddha