Wil jij...

 • Dressuur met een blij en blokkadevrij paard?
 • De brug slaan tussen natural horsemanship, grondwerk en dressuur?
 • Het leervermogen van je paard optimaal stimuleren?
 • Zelfstandig gezond leren trainen: weten wat je wilt trainen, waarom en hoe?
 • Je kennis, gevoel en vaardigheid naar een hoger niveau brengen?
 • Op een paardvriendelijker manier dressuur rijden?
 • Als instructeur bijscholen en nieuwe inspiratie opdoen?

Dan … is het “Progressief Trainingsjaar” echt helemaal voor jou!

Liesbeth Jorna is gecertificeerd dressuurinstructeur, natural horsemanshipspecialist en “Licensed Dressage Naturally Instructor”. Zij leert jou in dit trainingsjaar hoe je een plezierige partner, vaardige ruiter en zelfstandige trainer kunt worden voor je paard.

Met de kennis en vaardigheden van het Progressief Trainingsjaar ligt de weg open naar HARMONIE en BEWEGINGSVRIJHEID !

Bekijk hiernaast de impressie van het Progressief Trainingsjaar in Belgie 2017...

The Magical Mindset of Positive Training

Voor wie?

Het Progressief Trainingsjaar is voor ruiters …

 • uit alle disciplines van paardensport en horsemanship
 • van gevorderd recreatief tot en met het allerhoogste niveau
 • van liefhebber tot en met professional.

Doe je al Natural Horsemanship maar wil je de beweging van je paard en je rijvaardigheid verbeteren?
Rijd je (klassiek of wedstrijd-)dressuur en wil je de band met je paard versterken of met veel lichtere hulpen kunnen rijden?
Doe je aan “rechtrichten” en vind je paard het saai of kom je niet echt aan functioneel rijden toe?
Heb je het gevoel dat je kennis tekort komt om zelfstandig te trainen?

Als je op zoek bent naar natuurlijke trainingsmethoden die leiden tot harmonie, bewegingsVrijheid, partnerschap en een gezond paard dan is dit jouw pad!

 

De toelatingseisen :

Je kan zonder al te grote problemen met je paard omgaan, stappen, draven en galopperen en hebt je paard daarbij in principe onder controle. Je hebt interesse in het versterken van de relatie met je paard en wil je verdiepen in zijn belevingswereld. Je paard is 4 jaar of ouder en gezond. Je bent zelf 18+, gezond en nieuwsgierig. Je bent gedreven om veel te leren en hebt gelegenheid om een paar keer per week te oefenen. Je wil de kennis aangereikt krijgen om zelfstandiger te kunnen trainen.

 

Ben jij al een geroutineerde (wedstrijd)ruiter?

Ga dan voor meer prestatie met minder moeite! Reken af met problemen die je al lange tijd achtervolgen en vooruitgang in de weg staan! Je bent niet de enige die met de kennis van het PTJ een heel nieuwe koers inslaat. Een koers waar Prestatie, Welzijn en Plezier geheel verweven zijn en waar je verrassend effectieve nieuwe oefeningen leert. Prestatie is ook mogelijk met een gezonder bewegend, ontspannen paard en met veel meer plezier en partnerschap in het dagelijkse leven en in de training.

Levenslessen te Paard!

Lees hier het verhaal van Katie over de grote ontdekkingen die zij samen met Flynn heeft gedaan tijdens  hun Progressief Trainingsjaar in 2018, en hoe die gezorgd hebben voor het hervinden van hun plezier, nieuwe inzichten & skills, vertrouwen en trots – op haar paard, op cursusgenoten, op deze manier van met paarden werken.

Happy Athlete & Happy RiderCommunication & HarmonyHealthy Biomechanics & DressageFreedom of Movement & Freedom of MindSharing Knowledge & Growing your Skills

Wat ga ik leren?

 • Een manier van dressuur trainen die gezond en plezierig is voor mens en paard!
 • Verrassende, unieke, effectieve en vooral logische oefeningen voor het oplossen van vaak voorkomende problemen
 • Een logische opbouw van oefeningen voor grondwerk en dressuur van basis tot en met de aanloop naar verzamelde oefeningen
 • Herkennen en opbouwen van een gezond bewegingsmechanisme
 • Basiskennis over biomechanica van een gezond bewegingsmechanisme toepassen zodat veel voorkomende blessures vermeden kunnen worden
 • Je lichaamstaal perfectioneren zodat grote hulpen, druk en hulpmiddelen overbodig worden
 • Opleiden van een mentaal-emotioneel stabiel paard dat graag met je samenwerkt
 • De magical mindset van positief trainen
 • Een balans vinden tussen serieus trainen, spelen en ontspannen samenzijn
 • Je trainingstijd optimaal gebruiken voor zoveel mogelijk resultaat
 • Een persoonlijk trainingsplan maken en oefeningen kiezen waarmee je precies dat ontwikkelt wat jij en je paard nodig hebben

"Wow wat zijn er veel mogelijkheden als ze mee gaan denken en voor je willen werken. Het einde is nog lang niet in zicht en dat is ook niet de bedoeling,want deze weg is zo mooi.Een veel betere zelfhouding, meer van achteruit aantreden. Veel meer Readiness, Engaged back up en weer vooruit. Zijgangen met meer lengtebuiging.Ik word er zo blij van!" Yvonne Smit

Programma

Lesdata 2020
De lessen vinden plaats ca. eens in de 3 weken op een vrijdag, van 9 tot 17.30 uur.
Data 2020: 3 april, 24 april, 15 mei, 19 juni, 10 juli, 31 juli, 22 (zaterdag!!!) augustus, 25 september, 16 oktober, 6 november

Het programma bestaat uit:

 • 10 lesdagen met theorie, mind&body-awareness, coaching en natuurlijk veel praktijklessen!
 • Theoriebundel Basisopleiding Sport & Horsemanship United, met heel veel oefeningen voor thuis!
 • De Sport & Horsemanship United Trainer’s Blueprint om je vooruitgang te volgen en een trainingsplan te maken
 • Q&A Webinar voor extra support ca. een maand na afloop
 • Maximaal 6 deelnemers met paard, dus intensieve persoonlijke begeleiding
 • Whatsappgroep voor het delen van informatie, successen, onderlinge support en inspiratie

"In training, there is a fine line - but a big difference - between doing something with your horse or doing something to your horse"~ Mark Rashid ~

Jouw instructeur

Liesbeth Jorna, grondlegger van Sport & Horsemanship United, is zowel in Nederland als in het buitenland actief als instructeur. Door haar specialisatie in Dressage Naturally en Natural Horsemanship heeft zij een unieke positieve kijk op de samenwerking tussen paard en ruiter.

Liesbeth heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van natural horsemanship, dressuur (klassiek, sport, ZZL-jury), springen, eventing, mennen, coaching en psychologie, biomechanica en sportfysiologie van het paard. Zij werkt samen met Karen Rohlf (USA) als Dressage Naturally Coach en met Horseconnect, hét netwerk van vernieuwende paardenprofessionals in Nederland.

Haar missie is jou te leren hoe je zelfstandig je paard kan trainen op een paardvriendelijke, natuurlijke en fysiek gezonde manier. Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE.

Wat zij het liefste doet is jou en je paard laten ontdekken dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt!

Meedoen zonder paard?

Met paard leer je natuurlijk het meest. Ben je echter niet in de gelegenheid om je paard mee te brengen, ben je instructeur en wil je veel nieuws leren of ben je chauffeur of stalgenoot van een deelnemer? Dan kun je ook meedoen zonder paard. Je bent volwaardig als deelnemer betrokken bij alle lesonderdelen en leert veel door mee te kijken en vragen te stellen!

NB. De ruimte voor niet rijdende deelnemers is beperkt. Is aanmelden op dit moment niet mogelijk? Neem dan even contact op!

Lokatie

Lokatie: Oosterstreek, op de zuidgrens van Friesland (kom je van ver, dan heb ik suggesties voor je voor overnachting van mens en paard).

De paarden verblijven in ruime gastenweiden met dubbele electrische omheining. Deze dienen zelf uitgemest te worden. Hooi is inclusief. Ander voer is zelf mee te brengen. De praktijklessen vinden plaats in de 20×60 rijbaan met spiegel, roundpen of in de speel/crossweide.

Na de training kun je indien gewenst je paard afspuiten of warm afsponsen. In het geval dat de weersvoorspellingen erg slecht zijn wordt uitgeweken naar een rijhal in de buurt. In dat geval dien je alleen de kosten voor gebruik van een box apart af te rekenen. De theorielessen vinden plaats in een verwarmde ruimte of buiten als het mooi weer is. Lunch is zelf mee te nemen (koelkast aanwezig). Koffie en thee zijn gratis.

"Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward,for there you have beenand there you will always long to return."Leonardo DaVinci

Voor mij was het PTJ een Lifetime experience!

Ik heb genoten van alle kennis en kunde van Liesbeth en mijn rugzak gevuld met informatie over

balans, ontspanning en energie. Alles in harmonie en met respect voor mijn paard en mijzelf. Ik

weet nu zoveel meer over hoe een paard leert en in elkaar zit! Ik geniet er elke dag meer van.

Ria Duinker

Wat een mooie ontwikkelingen allemaal!

Was wel even een eye­opener dat hij nog meer aan mijn zithulpen moest, dus daar eerst aan gewerkt. Wauw, het was echt gaaf! … Tijdens het opwarm grondwerk de achterbenen onderstappen oefening gedaan. Dat was gelijk te merken met rijden: hij was zich veel meer bewust van zijn achterbenen. … Voorheen liep hij over de schouder weg, maar nu begrijpt wat de bedoeling is doet hij het super. Yes!

Tineke Wietsma

De combinatie van dressuur en horsemanship is uniek! 

Ik heb meegedaan als toeschouwer vanwege een blessure van mijn paard. Ondanks dat ik zelf dus niet mee heb gereden heb ik veel mee kunnend doen en veel geleerd. Het kijken naar anderen geeft heel veel inzicht. Liesbeth geeft professioneel les en laat je zelf nadenken. Haar lessen zijn creatief en afgestemd op jou en je paard. Echt een aanrader!

Ella van Doorn

Eindelijk het goede gevoel: licht, blij, fit en pijnvrij!

Vastgelopen … we kwamen niet verder en raakten gefrustreerd. Na de eerste lessen al een geweldig resultaat: een blije mindset, mijn paard wil weer graag voorwaarts, meer balans en losgelatenheid. … De kracht van de lessen van Liesbeth bestond erin de ruiters zélf te laten nadenken en niet constant te zeggen wat je precies moet doen. Ze heeft echt alles in de gaten en weet op welk moment ze wat het beste kan veranderen om het totaalplaatje beter te maken. Ze zorgt ervoor dat je niet overdonderd raakt, maar gaat wel heel diep om te zorgen dat je niet alleen een betere ruiter, maar ook echt een betere trainer wordt.
Liesbeth is er elke stap van de weg om je te begeleiden en te motiveren om misschien zelf meer te bereiken dan dat je eigenlijk zelf voor mogelijk hield.

Ik vond de combinatie van haar inzichten in de sport en die van Natural Horsemanship heel erg waardevol. Ik zou het PTJ echt aan iedereen aanraden die grote sprongen vooruit wil maken met zijn paard.

Dat Fuerto er zo’n effort in begint te stoppen maakt me heel erg trots! Bedankt Liesbeth!

Yannick de Mûelenaere

Gratis kennismaking / adviesgesprek

Ik begrijp wel dat je deze keuze weloverwogen wil maken. Het is echt een investering in jezelf en je paard! Niet zomaar even een losse les of weekendclinic. Als je twijfelt of dit past voor jou of voor je paard of als je mij eerst eens wil spreken, dan nodig ik je graag uit voor een gesprek. Stuur me even een berichtje op info@sporthorsemanshipunited.nl om een afspraak te maken.

Kies je eigen voordeel

10 procent korting
Omdat ik mijn meest enthousiaste studenten graag blijvend wil ondersteunen geef ik je nog iets extra’s: gedurende het hele kalenderjaar van jouw PTJ ontvang je op alle andere activiteiten van Sport & Horsemanship United 10% extra korting! Dat geldt bijvoorbeeld als je extra videocoaching wil doen als je even een duwtje in de rug nodig hebt of als je naast het PTJ ook aan andere activiteiten wil meedoen!

 

Goed voorbereid aan de start komen?
De online cursus “Habits of Excellent Horsemanship” van Karen Rohlf is een perfecte aanloop voor het Progressief Trainingsjaar (gebruik de kortingscode SAVE50).

Live + Online = Life Changing!
Deelnemers aan Karen Rohlf’s online dressuurcursus “Finding the Sweet Spot of Healthy Biomechanics” kunnen kiezen tussen verschillende vormen van live support, waaronder het PTJ. De extra korting op het PTJ bedraagt dan 200 euro.

*** De aanmelding voor de cursus in 2022 opent op 1 september ***

Er kunnen maximaal 5 combinaties deelnemen. Verzeker jezelf snel van een plek en schrijf je zo spoedig mogelijk in, want vorig jaar was er een wachtlijst.

Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen 2022
met paard
€ 1.947 bij betaling ineens

Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen 2022
met paard
Betaling in 4 termijnen van € 511

Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen 2022
zonder paard
€ 547,00

Goed om te weten!Wil je Afmelden?

Wil je afmelden voor een trainingsweek of cursus? Stuur dan tijdig een bericht per email of bel.
Andere berichten worden mogelijk niet tijdig ontvangen. Houd deze termijnen in de gaten:

 • Meer dan 6 weken (42 dagen) voor aanvang ⇒ Geen kosten
 • 42 – 21 dagen tevoren ⇒ 50% van tarief verschuldigd
 • 21 dagen – 8 dagen tevoren ⇒ 80% van tarief verschuldigd
 • Minder dan 8 dagen voor aanvangsdag en -tijd of tussentijdse opzegging ⇒ gehele tarief verschuldigd

Klik hier voor de algemene voorwaarden