Jaaropleiding Grondwerk & Liberty

Become  your  horse's  best  friend and coach

De groep van 2021 is VOL!

10 redenen om goed te worden in Grondwerk & Liberty!

 • Voor een fantastische relatie tussen jou en je paard
 • Voor harmonie en gemak in de dagelijkse omgang
 • Voor een solide basis voor jonge paarden die ze kans geeft op succes als rijpaard
 • Voor oplossen van uitdagingen of problemen in gedrag of rijden
 • Voor verfijnde communicatie, lichtheid en zelfvertrouwen
 • Voor het aanleren van lichtheid aan de hulpen
 • Voor het aanleren van balans en zijgangen ten behoeve van een blij en blokkadevrij paard onder het zadel.
 • Voor de coördinatie van je recreatiepaard, dressuurpaard of springpaard
 • Om prachtige dingen met je paard te doen als hij niet berijdbaar is of je kan of wil er niet op
 • En voor de magie van samenwerking met je paard in vrijheid!

Programma van de Jaaropleiding Grondwerk & Liberty

Wat ga je leren?

 • Zorgen voor een veilige en kalme basis voor samenwerking
 • Helder helpend leiderschap op basis van vriendelijkheid en behulpzaamheid
 • Diepgaand gevoel en observatievermogen ontwikkelen voor wat er in je paard omgaat zowel fysiek als mentaal/emotioneel
 • Welke karaktertypen zijn er en hoe kun je daar effectief op inspelen?
 • Stap voor stap opbouw van een begrijpelijke, gemeenschappelijke “taal”
 • Aanleren van hulpen voor specifieke bewegingen, mede met het oog op een verfijnde communicatie onder het zadel.
 • Inparkeren zodat je overal gemakkelijk kan opstappen
 • Het ontwikkelen van een gezonde biomechanica en zijgangen
 • Spelen met cavaletti en leren springen aan de hand (of zelfs in vrijheid)
 • Systematische opbouw van oefeningen die leiden tot een paard dat ook los graag bij je wil zijn
 • Verfijning van je lichaamstaal en snel kunnen schakelen in je mindset

Een greep uit de oefeningen (afhankelijk van je startniveau en progressie):
Ontspannen los meelopen en stoppen, moving massage, overal(!) aanraken, zelfstandig gang en richting houden (zodat er stilte ontstaat tussen je hulpen), zonder hulpteugels longeren, soepel verplaatsen van voor- en achterhand, op lichte hulpen zijwaarts en achterwaarts gaan, zijgangen aan de hand, buigen van de hals, nageven, verzamelen aan de hand, hoofd omlaag brengen, voeten optillen, paardvriendelijk opzadelen, inparkeren voor opstijgen, zijgangen en spelen met obstakels en cavaletti

Praktische informatie

De jaaropleiding bestaat uit vijf 2-daagse clinics.

Maximaal 5 deelnemers met paard, dus intensieve persoonlijke begeleiding. Deelname zonder paard is ook (beperkt) mogelijk. Er komt ook een whatsappgroep voor het delen van informatie, successen, onderlinge support en inspiratie

De lesdagen zijn op maandag en dinsdag van 9.00 tot 17.30 uur

Data: 29-30 maart, 3-4 mei, 7-8 juni, 23-24 augustus, 27-28 september

Wat heb je nodig:
Alles voor de verzorging van je paard, incl. vliegenmasker, vliegen en/of regendeken, hooinet, voer en voeremmer, touwhalster (bij voorkeur het longeerhalster van Equiplay.eu), 12 ft leadrope, 22ft finesse lijn, stick met string, lange stijve dressuurzweep, hoofdstel (met of zonder bit).
Voor jezelf: lunches, handschoenen, bij het weer passende kleding, pen en papier, een cap (voor als we erop gaan) en een gezonde dosis openheid en nieuwsgierigheid.

Wil je alvast inspiratie opdoen?
Op de Free Stuff pagina vind je o.a. video opnames van Skoki at liberty maar bekijk vooral de film “Groundwork Exercises for Riding with Lightness”

Skoki ontmoeting

“De Liberty cursus bij Liesbeth was niet alleen hartstikke leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. Om in vrijheid met je paard te werken is vertrouwen en connectie natuurlijk belangrijk, maar in deze twee dagen heb ik ook een aantal goed opgebouwde, logische oefeningen en onderdelen geleerd die ervoor zorgen dat het liberty werk een stuk logischer en daardoor ook makkelijker gaat. De twee dagen waren heel goed gevuld met uitleg vooraf en daarna veel tijd voor praktijk. Liesbeth ziet haarscherp waar in de basis van het grondwerk stukjes missen zodat je niet alleen op het gebied van Liberty dingen leert, maar ook je basis meteen weer verbeterd wordt. Aanrader voor iedereen die de basis van het grondwerk kent en weer een stap wil maken.”
~Manon G.~

Geef je paard wat hij nodig heeft en je zult versteld staan van wat je van hem terug krijgt!

Aansluiting maken bij de natuur van onze paarden is niet zozeer een methode … het is een lifestyle die zorgt voor harmonie, partnerschap en vriendschap met je paard. Een manier van leven met paarden die een fundament is onder alles wat je met paarden doet. Van recreatie tot en met topsport: als je het samen met je paard doet gaat alles fijner, mooier en makkelijker. Dát is horsemanship.

Paarden laten je zoveel zien en weten … als je bereid bent om te luisteren.
Paarden geven je zo veel moois … als je bereid bent om ze te helpen en dingen uit te leggen.

Wat onmogelijk lijkt wordt mogelijk.
Dat “hij nu eenmaal zo is” wordt veranderbaar.
Wat eerst vervelend is verandert in spel.
Frustratie wordt nieuwsgierigheid en vindingrijkheid.

En dát is waar grondwerk en het werken in vrijheid zo’n enorm verschil kan maken.

Is deze jaaropleiding voor jou een goede keus?

De jaaropleiding Grondwerk & Liberty past bij jou als je je in één of meer van de onderstaande punten herkent.

 • Heb je problemen met gedrag van je paard?
 • Wil je met veel lichtere hulpen kunnen rijden?
 • Loopt je paard weg als je in vrijheid wil werken?
 • Heb je (veel) paardrijdervaring maar loop je ergens vast?
 • Gaan de zijgangen stroef?
 • Is je paard ongelijk in de aanleuning (zit hij “vast” aan één kant)? 
 • Wil je je paard beter begrijpen en met hem kunnen communiceren?
 • Start je met een jong paard of herstart je een ouder paard?
 • Kan je of wil je niet rijden met je paard maar toch veel moois bereiken?
 • Ben je ORUN intructeur of behandelaar maar mis je inzicht of ervaring in grondwerk?
 • Doe je klassiek rechtrichten of academische rijkunst en wil je alles simpeler en speelser maken?
 • Wil je meer leren over de synergie tussen psychologie en training?

In al die gevallen is deze cursus een echte aanrader! Je gaat enorm veel leren over je paard en geheel nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Deelnemers van eerder cursussen in grondwerk en liberty ontdekten een grote verandering in de communicatie en samenwerking met hun paard! Ze ontdekten dat er veel meer mogelijk was dan ze voor mogelijk hielden! Lees bijv. het verhaal van Elise en Delano verderop op deze pagina.

3 Keys !

FAQ: “Wat is nou zo speciaal aan wat jij doet?” en “Waarom doe je wat je doet?”

Ik kan het antwoord heel oppervlakkig houden en zeggen dat ik graag de wereld voor paarden en hun mensen beter wil maken. Maar het gaat veel dieper! Dit hieronder is “what really makes me tick”

3 Sleutels
Als we die bijzondere band en dans met ons paard willen creëren – zo’n samenwerking die ons hart vervuld met blijdschap – dan hebben we drie sleutels nodig.
De sleutel tot het HART van ons paard om een diepgaande connectie en harmonie te vinden. De sleutel tot zijn BREIN zodat we hem kunnen helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen en een wederzijdse communicatie kunnen opbouwen. En de sleutel tot zijn LICHAAM om hem gezond te laten bewegen en een sterk, fit en lenig paard te worden.

Mijn passie is om jullie vooruit te helpen
Gebaseerd op mijn ervaring als wedstrijdruiter, als dressuurjury ZZ-licht, als specialist in Natural Horsemanship en gedrag en als Licensed Dressage Naturally Instructor (met Karen Rohlf), is het mijn passie geworden om mensen zoals jij te helpen die drie sleutels te vinden. De sleutel tot het hart, het brein en het lichaam van je paard. Ik help je om je paard als een happy, healthy and successful athlete te ontwikkelen in een logische, leuke, gezonde en vaak creatieve manier. Ik help je om je eigen vaardigheden verder te ontwikkelen waar “gewone” instructie ophoudt, zodat je de beste partner en coach wordt voor je eigen paard.

Doe je met mij mee?

L*

Lokatie

Lokatie: Oosterstreek, op de zuidgrens van Friesland (kom je van ver, dan heb ik suggesties voor je voor overnachting van mens en paard).

Kom je van ver? Dan is het mogelijk om om je paard vooraf te brengen. Neem even contact op per mail.

Je ontvangt bij aanmelding suggesties voor je voor overnachting, De paarden verblijven in ruime gastenweiden met dubbele electrische omheining zodat ze niet bij elkaar kunnen. Deze dienen zelf uitgemest te worden. Hooi/kuil is inclusief. Ander voer is zelf mee te brengen. De praktijklessen vinden plaats in de 20×60 rijbaan met spiegel, roundpen of in de speel/crossweide.

Na de training kun je indien gewenst je paard afspuiten. In het geval dat de weersvoorspellingen erg slecht zijn wordt soms uitgeweken naar een rijhal in de buurt. In dat geval dien je alleen de kosten voor gebruik van een box apart af te rekenen. De theorielessen vinden plaats in een verwarmde ruimte of buiten als het mooi weer is. Lunch is zelf mee te nemen (koelkast aanwezig). Koffie en thee zijn gratis.

Elise_Delano

Ik kwam met een onzeker paard dat ook nog moest wennen aan het logeerpartijtje bij Liesbeth, waardoor hij van slag was en ook traag, stijf en onregelmatig. Liesbeth wist direct wat ik kon doen, namelijk hem alles in de bak op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo laten ontdekken; ik liep met mijn paard mee in plaats van andersom. Vervolgens hebben we hetzelfde ook onder het zadel gedaan. Het resultaat was verbluffend. Hij ontspande zich en probeerde vanaf die eerste dag echt samen te werken. Liesbeth is zeer deskundig, heeft veel kennis van paard, mens, natural horsemanship en sport. Zij  is in staat om voor verschillende disciplines en niveaus een interactief programma op te zetten, zodat iedereen van elkaar kan leren. Ik ben met een soepel, actief en meewerkend paard huiswaarts gekeerd. Deze training heeft mij enorm geïnspireerd. Ik ben mij meer bewust van mijn lichaam(staal), let meer op de signalen van mijn paard en ik heb nu een plan. Het is zo leuk om samen te werken met je paard!

Elise Fikkert en Delano

Gratis advies voor keuze van je cursus

Ik begrijp wel dat je de keuze voor een cursus weloverwogen wil maken. Het is een investering in jezelf en je paard! Als je twijfelt of dit past voor jou of voor je paard of als je mij eerst eens wil spreken, dan nodig ik je graag uit voor een gesprek. Stuur me even een berichtje op info@sporthorsemanshipunited.nl om een afspraak te maken.

Er kunnen maximaal 5 combinaties deelnemen. Verzeker jezelf snel van een plek en schrijf je nu in!DEZE CURSUS IS VOL!Zoek je een alternatief? Stuur dan even een email!

Jaaropleiding Grondwerk & Liberty
met paard
€ 1.895 bij betaling ineens

Jaaropleiding Grondwerk & Liberty
met paard
€ 1.995
Betaling in 3 termijnen van € 665

Jaaropleiding Grondwerk & Liberty
zonder paard
€ 547,00

Goed om te weten!Wil je Afmelden?

Wil je afmelden voor een trainingsweek of cursus? Stuur dan tijdig een bericht per email of bel.
Andere berichten worden mogelijk niet tijdig ontvangen. Houd deze termijnen in de gaten:

 • Meer dan 6 weken (42 dagen) voor aanvang ⇒ Geen kosten
 • 42 – 21 dagen tevoren ⇒ 50% van tarief verschuldigd
 • 21 dagen – 8 dagen tevoren ⇒ 80% van tarief verschuldigd
 • Minder dan 8 dagen voor aanvangsdag en -tijd of tussentijdse opzegging ⇒ gehele tarief verschuldigd

Klik hier voor de algemene voorwaarden