De aanmelding voor de jaaropleidingen van 2022 opent op 1 september


Wil jij harmonie en bewegingsvrijheid en …

 • Een blij en blokkadevrij paard?
 • Elke dag plezier in de training?
 • Een vlot, relaxed, recht, nageeflijk paard dat licht aan de hulpen is?
 • Echt gezonde biomechanica?
 • Paardvriendelijk je paard opleiden, zonder sporen, hulpteugels enz.?
 • Een paard dat sneller leert?
 • Zelfstandig leren trainen: weten wat je wilt trainen, waarom en hoe?
 • Als instructeur bijscholen en nieuwe inspiratie opdoen?

Dan … is de “Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen”  of de Jaaropleiding “Dressage Naturally Live” echt helemaal voor jou! 

Direct naar de programma’s? Klik hier

The Magical Mindset of Positive Training

"In training, there is a fine line - but a big difference - between doing something with your horse or doing something to your horse"

~ Mark Rashid ~

Deze jaaropleidingen zijn voor ruiters en amazones die ...

 • … hun paard op een gezonde en eerlijke manier willen opleiden
 • … het dagelijks plezier, de harmonie en de relatie met hun paard belangrijk vinden
 • … een gezonde en natuurlijke houding en beweging van hun paard nastreven
 • … hun rijvaardigheid willen verbeteren
 • … met veel minder en lichtere hulpen wil leren rijden (meer “self-carriage”!)
 • … kennis en inspiratie tekort komen om zelfstandig te trainen
 • … wedstrijd ambities hebben, recreatief rijden, aan “rechtrichten” of “klassieke rijkunst” doen of een achtergrond hebben in Natural Horsemanship, maar het moeilijk vinden om tussen al die “scholen” een eigen koers in te vinden, of merken dat er “meer” moet zijn …

De toelatingseisen :

Deze vraag krijg ik vaak en het anwoord is JA! Je hoeft geen crack te zijn maar zeker voor ruiters van hoger niveau zit deze opleiding bomvol eye-openers. Dat zeg ik uit eigen ervaring.
Ga voor meer prestatie met minder moeite! Reken af met problemen die je al lange tijd achtervolgen en vooruitgang in de weg staan! Verlos je paard (en jezelf) van hulpteugels en ontdek wat je nog niet weet.
Je paard hóeft niet sloom, gestresst, tegen de hand of scheef te zijn of vast te zitten aan één kant.
Je zal niet de enige zijn die met de kennis van deze opleiding een heel nieuwe koers inslaat. Een koers waar prestatie, welzijn en dagelijks plezier geheel verweven zijn en waar je verrassend effectieve nieuwe oefeningen leert.

JA! In de maanden voorafgaan aan het opleidingsjaar is er vaak nog voldoende tijd om een goede basis te leggen, bijvoorbeeld met behulp van deze bronnen: Dressage Naturally Habits of Excellent Horsemanship of Level 1 van Parelli of evt. privélessen. Overleg evt. met Liesbeth wat voor jou het handigste pad is.

Happy Athlete & Happy Rider
Communication & Harmony
Healthy Biomechanics & Dressage
Freedom of Movement & Freedom of Mind
Sharing Knowledge & Growing your Skills

Wat ga ik leren?

 • Een manier van dressuur trainen die gezond en plezierig is voor mens en paard!
 • Verrassende, unieke, effectieve en vooral logische oefeningen voor het oplossen van vaak voorkomende problemen
 • Een logische opbouw naar een ontspannen, energiek, gebalanceerd paard dat gemakkelijk nageeflijk loopt; een oersolide basis voor groei in elke discipline
 • Een gedetailleerde communicatie met je paard vanaf de grond en zonder hulpteugels longeren
 • Basiskennis over biomechanica van een gezond bewegingsmechanisme toepassen zodat veel voorkomende blessures vermeden kunnen worden
 • Basiskennis over psychologie van het paard toepassen voor het opleiden van een mentaal-emotioneel stabiel paard dat snel leert en graag met je samenwerkt
 • De magical mindset van positief trainen: jij als “mental coach” voor je paard (en jezelf!)
 • Je lichaamstaal perfectioneren zodat grote hulpen, druk en hulpmiddelen overbodig worden

BONUS: Je krijgt 25% korting op de Workshopserie Blokkadevrij Trainen om je kennis van psychologie, trainingsfysiologie en biomechanica van het paard bij te spijkeren en alvast een goede basis te leggen voor je trainer’s mindset, je trainingplan en hoe je met softness en intentie kunt spelen. Deelname is niet verplicht maar sterk aan te raden!

Levenslessen te Paard!

Lees hier het verhaal van Katie over de grote ontdekkingen die zij samen met Flynn heeft gedaan tijdens  hun Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen in 2018, en hoe die gezorgd hebben voor het hervinden van hun plezier, nieuwe inzichten & skills, vertrouwen en trots – op haar paard, op cursusgenoten, op deze manier van met paarden werken.

NIEUW! Keuze uit 2 Programma's

AL JAREN BEWEZEN SUCCESVOL: Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen:
10 keer 1 (vrij)dag, theorie en praktijk, live in Oosterstreek, start in maart/april.
In deze opleiding neem ik je persoonlijk bij de hand met theorie, oefeningen zonder paard en veel praktijk. De groep bestaat uit max. 5 rijdende deelnemers en (meestal) enkele niet rijdende deelnemers, dus er is intensieve persoonlijke begeleiding. We starten in maart/april. 

NIEUW en echt een TOPKEUZE met veel extra waarde: Dressage Naturally Live:
Combinatie van online zelfstudie en live begeleiding. Je direct beginnen en hoeft niet te wachten tot het voorjaar.
Je studeert zelf in Karen Rohlf’s Dressage Naturally Virtual Arena cursus “Finding the Sweet Spot of Healthy Biomechanics”. Deze cursus is engelstalig en bestaat uit theorie, audio, video (veel details!), worksheets met oefeningen en self-coaching toois. Je krijgt levenslang toegang tot het cursus materiaal. HIER vindt je informatie (je hoeft je niet zelf aan te melden als je Dressage Naturally Live gaat doen, dat doe ik voor je)
PLUS 3 keer 2 dagen live clinic in Oosterstreek met extra theorie en het accent op praktijk in april, juni en september op een donderdag+vrijdag. De groep bestaat uit max. 5 rijdende deelnemers en (mogelijk) enkele niet rijdende deelnemers, dus er is intensieve persoonlijke begeleiding.

Inhoudelijk lopen deze twee formats parallel: Stap voor stap opbouwen van een gezonde biomechanica onder het zadel en de communicatie die daarvoor nodig is.

Certificaat
Deelnemers ontvangen na afronding het Certificaat van Deelname (met of zonder paard). Bij voldoende resultaat kan je ook het SHU Certificaat Blij & Blokkadervij Trainen verwerven. Dit wordt tijdens de cursusdagen beoordeeld zodat er geen examendruk is.

Vervolgstudie
Wil je na afloop verder bouwen op de basis van een goede relatie, communicatie en biomechanica? Naar meer souplesse, zijgangen, verzameling, de basis van cavalettiwerk en springen (niet verplicht) en nog zelfstandiger kunnen trainen? Dan is het Next Level Trainingsjaar of (afhankelijk van je niveau) de SHU Masterclass een goede volgende stap.


Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen

ALLES LIVE EN IN HET NEDERLANDS
***
10 live lesdagen in Oosterstreek met met theorie, mind&body-awareness, coaching en natuurlijk veel praktijklessen (data zie verderop). Kleine groep dus veel persoonlijke aandacht voor alle deelnemers
***
Theoriebundel Basisopleiding Sport & Horsemanship United, met heel veel oefeningen voor thuis. De oefeningen zijn van oplopend niveau dus je kan hieruit nog jarenlang inspiratie halen.
***
De Sport & Horsemanship United Trainer’s Blueprint om je vooruitgang te volgen en een trainingsplan te maken
***
Whatsappgroep voor het delen van informatie, successen, onderlinge support en inspiratie (Superleuk! Hier worden veel foto’s, filmpjes en tips onderling gedeeld!)
***
BONUS: 25% korting op de Workshopserie Blokkadevrij Trainen
***
Bij voldoende resultaat kun je het SHU Certificaat Blij en Blokkadevrij Rijden verwerven!

Aanmelding JBT 2022 4x €511Aanmelding JBT 2022 éénmalig €1947 (voordeel €95)JBT 2022 zonder paard €547 (aanmelding nog niet open)

Dressage Naturally Live

EEN JAAR LANG SUPPORT EN JE KAN NU GELIJK BEGINNEN!!!
***
3 maal 2-daagse live training in Oosterstreek (data: zie verderop) met begeleiding op maat en veel persoonlijk aandacht voor alle deelnemers
***
Levenslang toegang tot de cursus “Finding the Sweet Spot of Healthy Biomechanics” in de D,N Virtual Arena van Karen Rohlf (theorie, audio’s, video, worksheets en self-coachingtools). Veel deelnemers doorlopen alle content 2 , 3 of zelf meer keren om elke keer een nieuwe laag van informatie en inspiratie te ontdekken op een hoger niveau!
***
Levenslang toegang tot de besloten internationale DNVA facebook groep waar je altijd met vragen terecht kan.
***
Whatsappgroep voor onderlinge support en inspiratie
***
BONUS: een heel jaar gratis deelname aan de maandelijkse begeleiding voor Dressage Naturally studenten. Ingaand op het moment van aanmelding … dat kan dus NU DIRECT!
Deze Q&A meetings vinden plaats via Zoom op elke 3e woensdag van de maand om 21 uur.
***
BONUS: 25% korting op de Workshopserie Blokkadevrij Trainen
***
Bij voldoende resultaat: SHU Certificaat Blij en Blokkadevrij Rijden!

Aanmelding DNLive 2022 in 4 keer € 575 per kwartaalAanmelding DNLive 2022 éénmalig €2197 (voordeel €100)DNLive 2022 zonder paard €1547 (aanmelding nog niet open)

Lesdata Jaaropleiding Blokkadevrij Trainen 2022
De lessen vinden plaats eens in de ca. 3 weken op een vrijdag, van 10 tot 17.30 uur.
Data 2022: 25 maart, 15 april, 6 mei, 27 mei, 17 juni, 8 juli, 26 augustus, 16 september, 7 oktober en 28 oktober.

Lesdata Dressage Naturally Live 2022
De lessen vinden plaats op een donderdag+vrijdag, van 10 tot 17.30 uur.
Data 2022: 28-29 april, 23-24 juni, 22-23 september.

Praktische informatie over lokatie, wat je nodig hebt, voorbereidingen en meer ...

NB. Voor de jaaropleiding Dressage Naturally Live gelden aangepaste regels voor afmelding. Voor teruggave van de  kosten van het online gedeelte (De D,N cursus “Finding the Sweet Spot of Healthy Biomechanics) is de garantieregeling van toepassing zoals vermeld op de webpagina van Dressage Naturally. Voor het praktijkgedeelte is gebruikelijke regeling van toepassing zoals vermeld op de pagina met “praktische informatie”.

Over Karen Rohlf

Karen Rohlf is het creatief brein achter Dressage Naturally en mijn persoonlijke mentor. Zij heeft een langdurige ervaring als Grand Prix amazone en trainer. Nadat ze de competitieve wereld heeft verlaten en zich in Natural Horsemanship heeft verdiept heeft zij het concept van Dressage Naturally ontwikkeld. Daarin zijn partnerschap en dressuur volledig verweven en worden de reguliere normen en regels vervangen door het idee dat “anything is possible”. Met dat unieke perspectief blaast ze ons beeld van dressuurtraining geheel nieuw leven in. Karen helpt met haar Dressage Naturally Virtual Arena vele honderden studenten van over de hele wereld.

Lees hier meer over Karen Rohlf

Impressie van de Jaaropleiding in België 2017...

Meer ervaringen van deelnemers

Eindelijk het goede gevoel: licht, blij, fit en pijnvrij!

Vastgelopen … we kwamen niet verder en raakten gefrustreerd. Na de eerste lessen al een geweldig resultaat: een blije mindset, mijn paard wil weer graag voorwaarts, meer balans en losgelatenheid. … De kracht van de lessen van Liesbeth bestond erin de ruiters zélf te laten nadenken en niet constant te zeggen wat je precies moet doen. Ze heeft echt alles in de gaten en weet op welk moment ze wat het beste kan veranderen om het totaalplaatje beter te maken. Ze zorgt ervoor dat je niet overdonderd raakt, maar gaat wel heel diep om te zorgen dat je niet alleen een betere ruiter, maar ook echt een betere trainer wordt.
Liesbeth is er elke stap van de weg om je te begeleiden en te motiveren om misschien zelf meer te bereiken dan dat je eigenlijk zelf voor mogelijk hield.

Ik vond de combinatie van haar inzichten in de sport en die van Natural Horsemanship heel erg waardevol. Ik zou het JBT echt aan iedereen aanraden die grote sprongen vooruit wil maken met zijn paard.

Dat Fuerto er zo’n effort in begint te stoppen maakt me heel erg trots! Bedankt Liesbeth!

Yannick de Mûelenaere

Voor mij was het Trainingsjaar een Lifetime experience!

Ik heb genoten van alle kennis en kunde van Liesbeth en mijn rugzak gevuld met informatie. Ik weet nu zoveel meer over hoe een paard leert en in elkaar zit! Alles in harmonie en met respect voor mijn paard en mijzelf.
We hebben gewerkt aan balans, energie en ontspanning en zo de “sweet spot of healthy biomechanics” gevonden. Zo leert Dice zelf op eigen benen lopen zonder dat ik hem steeds hoef te begeleiden of te corrigeren. Ik geniet er elke dag meer van.

Ria Duinker

Wat een mooie ontwikkelingen allemaal!

Was wel even een eye­opener dat hij nog meer aan mijn zithulpen moest, dus daar eerst aan gewerkt. Wauw, het was echt gaaf! … Tijdens het opwarm grondwerk de achterbenen onderstappen oefening gedaan. Dat was gelijk te merken met rijden: hij was zich veel meer bewust van zijn achterbenen. … Voorheen liep hij over de schouder weg, maar nu begrijpt wat de bedoeling is doet hij het super. Yes!

Tineke Wietsma

Goede theoretische opbouw, veel praktijk, nieuwe dingen ontdekken en plezier

In 2020 heb ik met mijn paard Vallerie deelgenomen aan het Progressief Trainingsjaar en daarna nog een 5 Day Intensive. Liesbeth zorgt voor een goede theoretische opbouw met veel praktijk in grondwerk en blokkadevrij trainen in lijf en hoofd.

Samen met mijn paarden probeer ik het verschil te maken voor kinderen die deze wereld niet zo goed begrijpen. Daarvoor is afwisseling, nieuwe dingen ontdekken en plezier hebben voor zowel mijn paarden als mijzelf belangrijk. Liesbeth’s manier van trainen past daarbij. Vallerie beweegt nu beter, gemakkelijker en met meer souplesse en daar hebben we allemaal veel plezier van.

Jolande Das

Houding en gedrag van mijn paard en pony zijn veranderd

Ik volg het Progressief Trainingsjaar van 2020 zonder paard en dat is me uitstekend bevallen!
De manier van trainen van Liesbeth sluit goed aan bij de wijze waarop ik graag met paarden omga: trainen vanuit respect en met veel geduld. Communiceren met je paard staat centraal en komt elke training terug. Het is erg waardevol om je op dat gebied te scholen.
Liesbeth is een deskundige vakvrouw, een goede lerares met didactische vaardigheden en jarenlange ervaring. Het is heel fijn om naar haar te luisteren en door haar wijze van lesgeven onthoud ik de lesstof veel beter. Wanneer ik na een trainingsdag met mijn eigen paard of pony aan de slag ga, is het alsof ik Liesbeth hoor praten. Zo is het voor mij heel goed mogelijk om het geleerde thuis toe te passen. Ik merk dat de houding en het gedrag van mijn paard en pony zijn veranderd sinds ik dit trainingsjaar volg: hun focus is veel meer bij de training en ze hebben er plezier in.
Mijn eigen vaardigheden zijn veranderd, mijn timing en inzicht hebben een impuls gekregen. De ruiters die ik zelf begeleid bevestigen dat beeld en merken dat hun training hierdoor ook een boost heeft gekregen, een sneeuwbal-effect.
 

Miranda Pama