Workshopserie Blokkadevrij Trainen


Biomechanica – Trainingsfysiologie – Gedragsleer – Trainer’s Mindset – Trainer’s Body – Trainingsplan

De Workshopserie Blokkadevrij Trainen start weer op 2 oktober 2019

13 dingen die ruiters zichzelf wijsmaken over de training van hun paard

 • Je moet elke dag minstens een uur trainen. Hoe harder en vaker je traint, hoe fitter je paard wordt.
 • Je moet een oefening herhalen tot hij het doet.
 • Paarden worden minder fit als als ze 15+ zijn
 • Mijn wedstrijdresultaten zijn goed, dus de training is goed. 
 • Bij recreatiepaarden luistert de training niet zo nauw.
 • Het belangrijkste dat mijn paard moet leren is rechtrichten en verzameling.
 • Ik hoor mijn paard voortdurend “aan de hulpen” te houden.
 • Het welzijn van mijn paard is optimaal is als zijn huisvesting zo natuurlijk mogelijk is 
 • Ik moet doen wat mijn instructeur zegt en mijn paard moet doen wat ik zeg.
 • Als ik vind dat hij het moet doen, moet hij het doen.
 • Als mijn instructeur erbij is gaat het het fijnst want hij vertelt me wat ik moet doen.
 • Ik ben afhankelijk van behandelaren en revalidatietrainers om mijn paard in orde te houden
 • Het kost immers jaren van studie en een fortuin om alle benodigde kennis te vergaren

“Super bedankt, was een heel fijne en boeiende workshop! Helder, duidelijk, gestructureerd, bomvol tips en advies, interactief,… De blueprints zijn fantastisch, heel motiverend en inspirerend om er meer voor te gaan, om te DOEN. De chaos in mijn hoofd ‘wat nu, wat eerst, wat later,..’ heeft ook plaatsgemaakt voor ruimte. Waardoor ik stapsgewijs en opbouwend aan de slag kan. Doelen opschrijven, je prioriteiten kennen en een plan maken. Heel benieuwd hoe de planning er binnen 6 maand zal uitzien en wat de winstpunten (van plezier en ontspanning) dan zullen zijn. Alvast zin in!” ~ Charlotte C.

Je hoeft geen “crack” te zijn om het beste voor je paard en jezelf te willen

Veel paarden lijden (of verdwijnen van het toneel) ten gevolge van overtraining, ondertraining of een verkeerde opbouw van training. Veel ruiters nemen klakkeloos dingen aan en doen anderen na in plaats van zelf kennis op te bouwen en logisch na te denken.

Ondanks dat ze meestal – en dat wil ik graag vooropstellen – zielsveel van hun paard houden, beleven ze niet de droom of behalen niet het doel waarvoor ze hun paard eigenlijk hebben. Er is te weinig kennis en er is geen helder en effectief trainings- of opleidingsplan.

DAT KAN ECHT ANDERS!

Je kan zelf zorgen dat je paard fit en gezond wordt en blijft. Je kan zelf zorgen dat de relatie met je paard verbetert en dat hij je hulpen sneller begrijpt. Je hoeft niet te wachten tot er problemen ontstaan, tot je kosten moet maken door blessures, tot je merkt dat je paard juist minder fit of minder meewerkend wordt.


“Ik vind het een hele fijne cursus, die de puzzelstukjes goed bij elkaar brengt. Een aanrader. Liesbeth brengt hierin heel veel theoretische kennis over allerlei belangrijke onderwerpen samen. De workshop heeft me geholpen om stil te staan bij wat we al hebben bereikt en te bedenken waar we naartoe willen. Ik heb nu een duidelijker plan en nuttige handvaten om deze plan te verwerkelijken. Bedankt Liesbeth, ook namens Annabel!” ~ Katja M

“Van deze cursus leer ik Echt veel!” ~ Berber W

“Ik ben met Christy inmiddels een trainingsplan aan het maken. Eerder deden we het wat op gevoel, maar ik heb tijdens de workshops wel geleerd dat het goed en verstandig is het meer gestructureerd en planmatig op te pakken.” ~ Marty v. L.

Inhoud van de workshops

Workshop 1: Biomechanica van het Paard
Wat je als ruiter of instructeur minimaal moet weten over anatomie en het bewegingsmechanisme om je paard gezond te houden.
Doel: blessures en gevolgen van lange termijn overbelasting voorkomen. Leren op welke punten je de training of je manier van rijden aan kunt passen zodat je paard zich optimaal kan ontwikkelen.

Workshop 2: Trainingsfysiologie van het Paard 
Wat je als ruiter of instructeur minimaal moet weten over trainingsfysiologie om te zorgen dat je paard fit en sterk wordt en om schade door overtraining te voorkomen.
Doel: bewuste keuzes kunnen maken in de trainingsopbouw, passend bij het doel dat jij met je paard hebt.

Workshop 3: Psychologie van het Paard
Hoe je kan zorgen dat je paard sneller, beter en de juiste dingen leert, karaktertyperingen en hoe je daar succesvol mee kunt omgaan voor een diepere relatie met je paard en voor de beste resultaten in de training.
Doel: Het gedrag van je paard kunnen verklaren. Weten hoe je je werkwijze kunt aanpassen zodat je paard de dingen leert die jij graag wil en zodat hij hulpen beter begrijpt.

Workshop 4: Blokkadevrije ruiter mentaal / Trainer’s Mindset
Ontwikkel een positieve trainer’s mindset met principes van een gezonde trainingsfilosofie. Van volgen naar harmonie zoeken naar leiden en opleiden. Over de relatie met je paard en “helpend leiderschap”, hoe je zacht maar duidelijk en effectief kunt zijn en hoe je “fouten” om kan zetten in groei.

Workshop 5: Blokkadevrije Ruiter fysiek / Trainer’s Bodylanguage
Hoe kun je een functionele houding en zit ontwikkelen met behoud van bewegingsvrijheid en balans? Over blokkadevrije handen, Adembeheersing en Ademtaal, hoe visualisatie en simulatie helpen om grote sprongen vooruit te maken en over allerlei kleine fysieke veranderingen kunnen zorgen voor groot effect op je paard. Een workshop met heel veel actieve oefeningen!

Workshop 6: Trainingsplan maken
Maak je eigen trainingsplan op basis van jouw eigen waarden en doelen en met behulp van de Sport & Horsemanship United Trainer’s Blueprint. Leer “de staat met je paard” te beoordelen, prioriteiten te bepalen, daarbij passende oefeningen te kiezen en een flexibele planning te maken zodat vooruitgang gegarandeerd is.

Deze workshopserie is feitelijk een "no-brainer"!

Deze workshopserie …

 • Geeft je een nieuw niveau van kennis en inzicht over training zodat je zelfstandig keuzes kan maken in plaats van klakkeloos dingen aan te nemen of na te doen.
 • Geeft je in compacte vorm de belangrijkste kennis die jij in je rol als trainer moet weten maar bespaart je de vele extra details die bedoeld zijn voor specialistische behandelaren en dierenartsen.
 • Geeft je een brede basis die universeel toepasbaar is voor elk paard, elke discipline en ongeacht jouw keuze van instructeur en behandelaars.
 • Zorgt ervoor dat je veel meer zelfstandig een trainingsplan kan maken op basis van wat jij en je paard nodig hebben.
 • Geeft je voorbeelden van activiteiten en oefeningen die passen bij verschillende trainingsdoelen.
 • Geeft je niet alleen theorie maar zorgt er voor – door de in de workshops verwerkte opdrachten – dat je de kennis echt eigen maakt en vertaalt naar je eigen situatie.
 • Maakt je daardoor zelfverzekerder in de dagelijkse training. Twijfel en onzekerheid is de grootste oorzaak waarom mensen niet verder komen met hun paard!

Wie ben ik eigenlijk om dat te zeggen?

Liesbeth Jorna
Ik heb zelf zo’n 30 jaar gespendeerd aan het verzamelen van kennis en inzicht en gevoel voor paarden. Door middel van talloze cursussen en dank zij het contact met allerlei paardenprofessionals, zoals de collega’s van HorseConnect.nl (zie foto onder) maar ook internationaal. Het is mijn leven! Maar heeft het voor jou zin om daar ook zo’n missie van te maken?

De kennis is verspreid en schrijdt dagelijks voort. Wat ik je met deze Workshopserie Blokkadevrij Trainen graag wil geven is een snelle inhaalslag. Zodat je de belangrijkste principes voor effectieve training kent en zelfstandig kan toepassen. Zodat je de mogelijkheid hebt om zelf te oordelen en zelf te kiezen wat slim is om te doen.

Voor je paard en voor jezelf, anytime, anywhere!

Horseconnect professionals maart 2017

“Aanrader!! Ik heb de 1e ronde meegedaan en veel geleerd!” ~ Manon G

“Heel fijn! ik ben weer helemaal terug met mijn haflinger dankzij deze reeks” ~ Ingrid V

“Super bedankt! Dit in combinatie met de Nine Habits of excellent Horsemanship is echt helemaal super. Ben een uitgebreid plan aan het maken voor mezelf” ~ Manon G

“Super veel geleerd!!! Blij mee! Heel erg leuk dank je wel” 🙏😀 ~ Petra K

“Super bedankt, erg interessant! “~ Anke W

De Workshopserie in praktijk: hoe werkt het?

Je ontvangt elke week op woensdagavond een link naar een vooraf opgenomen workshop.
De 6 workshops bestaan uit:

 • Een diapresentatie voorzien van uitgebreide mondelinge toelichting
 • Vragen en antwoorden uit eerdere workshops
 • Oefeningen zonder paard die je in je eigen huiskamer kunt doen
 • Opdrachten om zelf te maken zodat je de kennis ook direct kunt toepassen op je eigen situatie

Voor het bekijken van de workshop en het maken van de opdrachten is gemiddeld 2 tot 31/2 uur nodig. Je kan dit ook in gedeelten doen. De workshops zelf blijven nog minimaal een jaar beschikbaar om te downloaden of online te bekijken.

Een week nadat je workshop hebt ontvangen volgt een live Vraag & Antwoordsessie over dat onderwerp.
Hier kun je alle vragen stellen voor verdere toelichting of waar het gaat over de praktische toepassing bij je eigen paard.
Je ontvangt voorafgaand aan de V&A sessie een pdf bestand met de diapresentatie van de workshop. 

Deze Q&A sessies vinden plaats op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en kan je thuis volgen vanaf je computer, laptop, tablet of mobiele telefoon. Na afloop krijg je een link naar de audio opname van de Q&A sessie, die nog een week lang te downloaden is.

Biomechanica toezending workshop: 2 oktober
Q&A sessie: 9 oktober 19 uur

Trainingsfysiologie toezending workshop: 9 oktober
Q&A sessie: 16 oktober 19 uur

Psychologie toezending workshop: 16 oktober
Q&A sessie: 23 oktober 19 uur

Trainer’s Mindset toezending workshop: 23 oktober
Q&A sessie: 30 oktober 19 uur

Trainer’s Body toezending workshop: 3o oktober
Q&A sessie: 6 november 19 uur

Trainingsplan toezending workshop: 6 november
Q&A sessie: 13 november 19 uur

Certificaat van Deelname
Deelnemers die live aanwezig zijn bij alle 6 Q&A sessies ontvangen na afronding van de Workshopserie een Certificaat van Deelname. Als je een sessie mist maar mij de ingevulde opdrachten per email toestuurt voorafgaand aan de Q&A sessie, dan ontvang het certificaat ook. Als je feedback wil op je opdrachten raad ik je aan om wel gebruik te maken van de Q&A sessies. Dat je de aangeboden kennis ook echt gaat gebruiken is natuurlijk het belangrijkst!

Onmisbare kennis voor een blij en blokkadevrij paard


Kosten voor deze Workshopserie: €297 (incl. BTW) 

Dat is maar een fractie van de waarde van de geboden kennis. Dit bedrag verdien je gemakkelijk terug door verlaging van toekomstige kosten voor dierenarts, therapeuten en lessen. Bovendien bespaart het je de investering in het jarenlang bijeen sprokkelen van relevante kennis!

F.A.Q.

Ja! Ieder paard en elke ruiter heeft zijn eigen unieke wensen en mogelijkheden, maar wat je leert in deze serie is universeel toepasbare kennis. Voor elk type paard en ruiter, voor elke discipline van paardensport inclusief de recreatiepaarden en -ruiters. 

Elk paard kun je helpen aan een gezond bewegingspatroon, aan uithoudingsvermogen, kracht en coördinatie, aan een positieve mindset en fijne samenwerking met jou als trainer! En elk paard verdient een trainer die hem helpt om gezond te blijven en zich fijn te voelen. Fitte paarden blijven ook langer gezond en fit als ze wat ouder worden.

Als je paard  beperkingen heeft hoeft je dat niet altijd te weerhouden van alle vormen van training. Deze cursus helpt je om daar keuzes in te maken. Een fit paard betekent namelijk niet dat je een standaard programma toe hoeft te passen. Het is geen “one size fits all” systeem. Uitgangspunten voor de training zijn de staat van je paard “HIER EN NU” en wat er WEL mogelijk is. 

Nee! Dat is geheel je eigen keuze. Een goed team om jou en je paard is erg fijn. Als jij met de kennis die deze cursus je geeft het gevoel hebt dat je andere begeleiding nodig hebt, dan kun je zelf andere of aanvullende begeleiding zoeken. 

Het gaat om het totaalplaatje: een gezonde manier van bewegen en fit paard ontstaan en blijven niet door enkel de aandacht voor de fysieke aspecten van het paard. De fysieke toestand van je paard is onlosmakelijk verbonden met zijn mentale en emotionele toestand. Als die optimaal zijn leert je paard sneller en ontwikkelt hij zich fysiek sneller en met minder moeite. Dit alles kan alleen effectief zijn als jij als trainer je mindset en lichaam onder controle hebt zodat je je paard optimaal kunt helpen. En tenslotte is de vertaling naar een doordacht plan belangrijk omdat de valkuil van onder- of overtraining, of van ongebalanceerde training op de loer ligt. Om je zoveel mogelijk kans op succes te geven is inzet op het totaalplaatje essentieel. Zodoende komen naast de fysieke aspecten van het het paard ook deze andere onderwerpen aan de orde.

Deze cursus is erop gericht om je belangrijke kennis en inzicht te verschaffen die je helpen om je paard succesvol te trainen. Garanties over je trainingsresultaat zijn echter niet te geven want dat hangt af van veel andere praktische factoren en omstandigheden.

Het gaat in deze workshopserie om direct toepasbare kennis van de actuele wetenschap en principes van training. Instructie en begeleiding bij de uitvoering van allerlei afzonderlijke oefeningen vindt plaats tijdens live trainingen en online cursussen. Je kan voor die begeleiding kiezen voor je eigen instructeur of op mijn website de mogelijkheden verkennen. Tijdens de supportsessies wordt soms wel dieper op de uitvoering van oefeningen ingegaan, afhankelijk van de vragen die door deelnemers worden gesteld. In de cursussen van Sport & Horsemanship United duiken we ook op praktisch vlak echt de diepte in en leer je tal van nieuwe en unieke oefeningen. 

Het doorlopen van de workshops kost tussen 2 en 3 en een half uur per week. Je kan dit doen op elk tijdstip dat het je past en ik raad je aan om het in je agenda te plannen. Het is ook goed mogelijk om de workshops in gedeelten te bekijken.
Voor de Vraag & Antwoord sessies moet je een uur reserveren (woensdagavond 19 tot 20 uur).

Na afloop levert je cursus je alleen maar tijdwinst op!

Heel gewone dingen: een pen, papier, een printer om worksheets te printen, een laptop of tablet met WIFI en voor de eerste workshops wat extra dingen zoals een stevige tafel, een touwtje en een (paar) gewichten of iets anders van een kilo of 4 a 5.