2 soorten belonen: “Ga zo door” vs. “Game over!”

2 soorten belonen - Mandy Incredible

Herken je dit: je bent fijn aan het rijden, je paard doet zijn best en je zegt “Braaf!” … en hij smelt gelijk tot een full stop, kijkt achterom en vraagt “koekje?” … en weg is het goede gevoel waar je hem eigenlijk voor beloonde!

Dat is zo’n moment dat je denkt dat het idee van “reward the slightest try” (oftewel beloon de kleinste poging) een beetje zijn doel voorbijschiet. Hoe kun je nu zorgen dat je hem kunt belonen zonder dat alles bijna letterlijk uit elkaar valt?

Maak onderscheid tussen 2 soorten (stem)beloning:

  1. Dank je wel” en “Game over“:
    Gebruik een woordje en een stem intonatie die aangeven dat hij mag stoppen met wat je vroeg en mag ontspannen of zelfs stilstaan en uitrusten. Dat is bijv. “braaaaaf” met een dalende toon in combinatie met dat je zelf ontspant en uitademt (full release).
  2. “Goed zo, ga zo door!”:
    Gebruik een ander woord met een andere intonatie EN blijf zelf rijden wat je rijdt. Dat is bijv. “goed zo!” met een oplopende toon. Eventueel gecombineerd met een microrelease zoals even ontspannen van je hand of je zit.

Als je zo duidelijk onderscheid maakt weet je paard al gauw het verschil tussen Game over en een aanmoediging om nog even te blijven doen wat hij op dat moment aanbiedt.

Veel succes met belonen!