Hoe vrijheid van tongbeen en kaak de beweging van je hele paard beïnvloeden

hyoid-ketens
bron van deze afbeelding: onbekend

Verbinding tussen hyoid (tongbeen) en beweeglijkheid van je paard
en het belang van teugelloos rijden

Op dit beeld kun je een mooi voorbeeld zien van hoe het hyoid, oftewel tongbeen, en het kaakgewricht (TMJ) van je paard door spierketens direct verbonden zijn aan schouderblad, borstbeen en bovenarm.

Zonder te vervallen in alle mooie Latijnse namen van deze belangrijke spieren kun je je wel voorstellen dat door deze verbindingen elke belemmering of spanning in tong of kaken van je paard direct invloed heeft op de bewegingsvrijheid van de voorbenen. Tijdens de dissectie op een paard, die ik heb gedaan met Sharon May Davis, een bekende bewegingswetenschapper uit Australië, hebben we dit letterlijk kunnen voelen. Als iemand de tong op de onderkaak vastklemde was de bewegingsruimte van het voorbeen voelbaar minder!

Dit betekent dus ook dat elke vorm van spanning en van vastheid (bijvoorbeeld door neusriemen, stang met kinketting, bijzetteugels of vasthoudende strakke ruiterhand) niet alleen leidt tot een verstrakking in de tong, kaken en nek! Die verstrakking leidt ook tot een beperking in de soepelheid van schouder en voorbeen!
In feite loopt die invloed ook nog veel verder door het hele lichaam van je paard, omdat via spier- en fasciaketens (bindweefselstructuren) ook de voorhand weer met de romp en achterhand is verbonden.

Verlies van bewegingsvrijheid in tong en kaak betekent niet alleen fysiek een blokkade, minder mooie bewegingen en een verhoogd risico van blessures. Het kan ook stress en weerstand veroorzaken in het hoofd van je paard en een paard dat niet kan ontspannen kan moeilijk leren en nadenken.

Als je dit weet snap je ook hoe belangrijk het is dat je teugelverbinding geen weerstanden of blokkades veroorzaakt … maar we weten ook allemaal hoe gemakkelijk dat toch gebeurt. Daarom is het zoooo belangrijk om je teugels niet méér te gebruiken dan nodig.
Door te leren rijden ontdek je dat een heleboel “controle” ook op een andere manier is te verkrijgen dan alleen met je teugels. Met lichaamstaal – je energie, intentie, focus, balans, benen, ademhaling – kun je over tempo, richting en houding communiceren met je paard. Als je dat leert – en je paard ook – dan komt dat de teugelverbinding enorm ten goede voor de rest van je leven. Je hand wordt stiller, zachter en subtieler. Je paard ervaart minder druk op tong en kaken en nek en kan daardoor makkelijker bewegen. Hij zal zich vrijer en beter voelen en nog meer voor je kunnen doen!

Wat betekent dit voor ons als ruiter?

(1) Verdiep je in de van het paard voordat je “zomaar” zegt: “hij moet loslaten”

(2) Leer zoveel mogelijk communiceren zonder teugels zodat je die maar heel weinig nodig hebt.
Wil je die vaardigheid onder de knie krijgen, dan ben je van harte welkom in de nieuwe cursus Teugelloos Rijden in 2019. Voor dressuurruiters maar ook voor ruiters die het gewoon ontzettend leuk vinden om ook zonder teugels te kunnen rijden.

(Delen? Leuk!)

NB. Bekijk ook dit korte filmpje van Castle House Horsemanship