Wil jij...

 • Dressuur met een blij en blokkadevrij paard?
 • Je paard vanaf de basis goed en gezond opleiden in plaats van achteraf problemen oplossen?
 • De brug slaan tussen natural horsemanship, grondwerk en dressuur?
 • Het leervermogen van je paard optimaal stimuleren?
 • Zelfstandig gezond leren trainen: weten wat je wilt trainen, waarom en hoe?
 • Je kennis, gevoel en vaardigheid naar een hoger niveau brengen?
 • Op een paardvriendelijker manier dressuur rijden?
 • Als instructeur of (revalidatie)trainer bijscholen en nieuwe inspiratie opdoen?

Dan … is het “Progressief Trainingsjaar” echt helemaal voor jou!

Liesbeth Jorna is KNHS gecertificeerd dressuurinstructeur, natural horsemanshipspecialist en “Licensed Dressage Naturally Instructor”. Zij leert jou in dit trainingsjaar hoe je een plezierige partner, vaardige ruiter en zelfstandige trainer kunt worden voor je paard.

Met de kennis en vaardigheden van het Progressief Trainingsjaar ligt de weg open naar HARMONIE en BEWEGINGSVRIJHEID !

"In training, there is a fine line - but a big difference - between doing something with your horse or doing something to your horse"~ Mark Rashid ~

Bekijk hiernaast de impressie van het Progressief Trainingsjaar in Belgie 2017...

The Magical Mindset of Positive Training

Programma en Data

5 tweedaagse clinics + 5 online coaching sessies 2019-2020
De 5 clinics vinden plaats om de 2 maanden op een dinsdag + woensdag van 9 tot 17.30 uur én op de dinsdagavond van 19 – 21 uur.
Ca. 4 weken na elke clinic is er een online groepscoaching voor extra tussentijdse begeleiding. Deze kun je volgen vanaf je computer, laptop of smartphone.

Data van de clinics:
12-13 november 2019, 7-8 januari 2020, 3-4 maart, 21-22 april, 23-24 juni

Data van de online coachingsessies:
18 december 2019, 5 februari 2020, 1 april, 20 mei, 15 juli

Het programma bestaat uit:

 • 10 lesdagen met theorie, mind&body-awareness, coaching en 2 praktijklessen per dag.
 • Veel persoonlijke aandacht: Maximaal 6 deelnemers met paard
 • Theoriebundel Basisopleiding Sport & Horsemanship United, met veel oefeningen voor thuis!
 • De Sport & Horsemanship United Trainer’s Blueprint om je vooruitgang te volgen en een trainingsplan te maken
 • Extra t.o.v. het reguliere PTJ: 10 extra lesuren! Op de dinsdagavond van de clinics is er een extra avondprogramma van 19 – 21 uur. Hierdoor kunnen we extra thema’s behandelen in theorie en is er ook meer tijd voor de praktijk.
 • Extra t.o.v. het reguliere PTJ: 5 groeps coaching sessies! Deze vinden plaats ca. 4 weken na elke tweedaagse en helpen je om vooruitgang te blijven boeken tussen de clinics door.

Levenslessen te Paard!

Lees hier het verhaal van Katie over de grote ontdekkingen die zij samen met Flynn heeft gedaan tijdens  hun Progressief Trainingsjaar in 2018, en hoe die gezorgd hebben voor het hervinden van hun plezier, nieuwe inzichten & skills, vertrouwen en trots – op haar paard, op cursusgenoten, op deze manier van met paarden werken. Katie vervolgt nu haar opleiding in het Next Level Trainingsjaar.

Voor wie?

Het Progressief Trainingsjaar is voor ruiters …

 • uit alle disciplines van paardensport en horsemanship
 • van gevorderd recreatief tot en met het allerhoogste niveau
 • van liefhebber tot en met professional.

Doe je al Natural Horsemanship maar wil je de beweging van je paard en je rijvaardigheid verbeteren?

Rijd je (klassiek of wedstrijd-)dressuur of ander soort wedstrijden en wil je de band met je paard versterken, met veel lichtere hulpen kunnen rijden en bouwen aan een gezonde biomechanica zodat je paard energiek, ontspannen en in balans loopt en het blessurerisico wordt verkleind?

Doe je aan “rechtrichten” en vind je paard het saai of kom je niet echt aan functioneel rijden toe?

Kom je inzicht tekort om zonder instructeur zelfstandig the trainen?

Als je op zoek bent naar natuurlijke trainingsmethoden die leiden tot harmonie, bewegingsVrijheid, partnerschap en een gezond paard dan is dit jouw pad!

 

De toelatingseisen :

Je kan zonder grote problemen met je paard omgaan, stappen, draven en galopperen en hebt je paard daarbij in principe onder controle. Je hebt interesse in het versterken van de relatie met je paard en bent bereid je te verdiepen in zijn belevingswereld opdat je samen beter kunt rijden. Je paard is 4 jaar of ouder en gezond. Je bent zelf 18+, gezond en nieuwsgierig. Je bent gedreven om veel te leren en hebt gelegenheid om een paar keer per week te oefenen. Je wil de kennis aangereikt krijgen om zelfstandiger te kunnen trainen.

 

Ben jij al een geroutineerde (wedstrijd)ruiter?

Ga dan voor meer prestatie met minder moeite! Je bent niet de enige die met de kennis van het PTJ een heel nieuwe koers inslaat. Een koers waar Prestatie, Welzijn en Plezier geheel verweven zijn. Prestatie is ook mogelijk met een gezonder bewegend, ontspannen paard, met minder hulpmiddelen en met dagelijks veel plezier in de training.

Happy Athlete & Happy RiderCommunication & HarmonyHealthy Biomechanics & DressageFreedom of Movement & Freedom of MindSharing Knowledge & Growing your Skills

Wat ga ik leren?

 • Een nieuwe manier van dressuur trainen die gezond en plezierig is voor mens en paard!
 • Herkennen en opbouwen van een gezond bewegingsmechanisme
 • Opbouwen van een heldere communicatie zodat je een mentaal-emotioneel stabiel paard krijgt dat graag met je samenwerkt
 • Een logische opbouw van oefeningen voor grondwerk en dressuur van basis tot en met de aanloop naar verzamelde oefeningen
 • De magical mindset van positief trainen
 • Je lichaamstaal perfectioneren zodat grote hulpen, druk en hulpmiddelen overbodig worden
 • Basiskennis over biomechanica van een gezond bewegingsmechanisme toepassen zodat veel voorkomende blessures vermeden kunnen worden
 • Een balans vinden tussen serieus trainen, spelen en ontspannen samenzijn
 • Je trainingstijd optimaal gebruiken voor zoveel mogelijk resultaat
 • Een persoonlijk trainingsplan maken en oefeningen kiezen waarmee je precies dat ontwikkelt wat jij en je paard nodig hebben

"Wow wat zijn er veel mogelijkheden als ze mee gaan denken en voor je willen werken. Het einde is nog lang niet in zicht en dat is ook niet de bedoeling,want deze weg is zo mooi.Een veel betere zelfhouding, meer van achteruit aantreden. Veel meer Readiness, Engaged back up en weer vooruit. Zijgangen met meer lengtebuiging.Ik word er zo blij van!" Yvonne Smit

Jouw instructeur

Liesbeth Jorna, grondlegger van Sport & Horsemanship United, is zowel in Nederland als in het buitenland actief als instructeur. Door haar specialisatie in Dressage Naturally en Natural Horsemanship heeft zij een unieke positieve kijk op de samenwerking tussen paard en ruiter.

Liesbeth heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van natural horsemanship, dressuur (klassiek, sport, ZZL-jury), springen, eventing, mennen, coaching en psychologie, biomechanica en sportfysiologie van het paard. Zij werkt samen met Karen Rohlf (USA) als Licensed Dressage Naturally Instructor en maakt deel uit het het Horseconnect professionals netwerk.

Haar missie is jou te leren hoe je zelfstandig je paard kan trainen op een paardvriendelijke, natuurlijke en fysiek gezonde manier. Ze geeft je de kennis en de vaardigheden en leert je WAT te doen, WAAROM en HOE.

Wat zij het liefste doet is jou en je paard laten ontdekken dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt!

Meedoen zonder paard?

Met paard leer je natuurlijk het meest. Ben je echter niet in de gelegenheid om je paard mee te brengen? Ben je instructeur of trainer en wil je veel nieuws leren of ben je chauffeur of stalgenoot van een deelnemer? Dan kun je ook meedoen zonder paard. Je bent volwaardig als deelnemer betrokken bij alle lesonderdelen en leert veel door mee te kijken en vragen te stellen!

Lokatie: Hooge Mierde, in het zuiden des lands!

lokatie Hooge MierdeDe cursuslokatie is de Hippo Sofia Academie, Weeldsedijk 2, 5095 EC Hooge Mierde (zie kaart), www.hipposofia.education

De paarden verblijven in stallen of paddocks. Dit kun je na aanmelding zelf afspreken met Anja Marcinski van de Hippo Sofia Academie (email: info@hipposofia.com). De kosten bedragen €15 per tweedaagse en worden ter plekke afgerekend.

Hooi en ander voer is zelf mee te brengen. Hooi is in overleg ook beschikbaar. Uitmesten doe je zelf.

De praktijklessen vinden plaats in de enorme buitenrijbaan of in de binnenmanege. De theorielessen vinden plaats in een ruime verwarmde lesruimte. Koffie/thee/warme chocola tijdens de lessen is onbeperkt en gratis.
Lunch kun je zelf meebrengen (koelkast aanwezig) maar je kan ook een heerlijke lunch krijgen in het boscafé Krek Wak Wou.

"Once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward,for there you have beenand there you will always long to return."Leonardo DaVinci

Voor mij was het PTJ een Lifetime experience!

Ik heb genoten van alle kennis en kunde van Liesbeth en mijn rugzak gevuld met informatie over

balans, ontspanning en energie. Alles in harmonie en met respect voor mijn paard en mijzelf. Ik

weet nu zoveel meer over hoe een paard leert en in elkaar zit! Ik geniet er elke dag meer van.

Ria Duinker

Wat een mooie ontwikkelingen allemaal!

Was wel even een eye­opener dat hij nog meer aan mijn zithulpen moest, dus daar eerst aan gewerkt. Wauw, het was echt gaaf! … Tijdens het opwarm grondwerk de achterbenen onderstappen oefening gedaan. Dat was gelijk te merken met rijden: hij was zich veel meer bewust van zijn achterbenen. … Voorheen liep hij over de schouder weg, maar nu begrijpt wat de bedoeling is doet hij het super. Yes!

Tineke Wietsma

De combinatie van dressuur en horsemanship is uniek! 

Ik heb meegedaan als toeschouwer vanwege een blessure van mijn paard. Ondanks dat ik zelf dus niet mee heb gereden heb ik veel mee kunnend doen en veel geleerd. Het kijken naar anderen geeft heel veel inzicht. Liesbeth geeft professioneel les en laat je zelf nadenken. Haar lessen zijn creatief en afgestemd op jou en je paard. Echt een aanrader!

Ella van Doorn

Eindelijk het goede gevoel: licht, blij, fit en pijnvrij!

Vastgelopen … we kwamen niet verder en raakten gefrustreerd. Na de eerste lessen al een geweldig resultaat: een blije mindset, mijn paard wil weer graag voorwaarts, meer balans en losgelatenheid. … De kracht van de lessen van Liesbeth bestond erin de ruiters zélf te laten nadenken en niet constant te zeggen wat je precies moet doen. Ze heeft echt alles in de gaten en weet op welk moment ze wat het beste kan veranderen om het totaalplaatje beter te maken. Ze zorgt ervoor dat je niet overdonderd raakt, maar gaat wel heel diep om te zorgen dat je niet alleen een betere ruiter, maar ook echt een betere trainer wordt.
Liesbeth is er elke stap van de weg om je te begeleiden en te motiveren om misschien zelf meer te bereiken dan dat je eigenlijk zelf voor mogelijk hield.

Ik vond de combinatie van haar inzichten in de sport en die van Natural Horsemanship heel erg waardevol. Ik zou het PTJ echt aan iedereen aanraden die grote sprongen vooruit wil maken met zijn paard.

Dat Fuerto er zo’n effort in begint te stoppen maakt me heel erg trots! Bedankt Liesbeth!

Yannick de Mûelenaere

Gratis kennismaking / adviesgesprek

Ik begrijp wel dat je deze keuze weloverwogen wil maken. Het is echt een investering in jezelf en je paard! Niet zomaar even een losse les of weekendclinic. Als je twijfelt of dit past voor jou of voor je paard of als je mij eerst eens wil spreken, dan nodig ik je graag uit voor een gesprek. Stuur me even een berichtje op info@sporthorsemanshipunited.nl om een afspraak te maken.

Deze cursus start op 12 november 2019. Schrijf NU in!

Aanmelding Progressief Trainingsjaar

Progressief Trainingsjaar met paard:
€ 2.147 (incl. BTW)

Aanmelding Progressief Trainingsjaar

Progressief Trainingsjaar met paard
Betaling in 3 termijnen van € 725

Progressief Trainingsjaar zonder paard
€ 547,00 (incl. BTW)

Goed om te weten!Wil je Afmelden?

Wil je afmelden voor een trainingsweek of cursus? Stuur dan tijdig een bericht per email of bel.
Andere berichten worden mogelijk niet tijdig ontvangen. Houd deze termijnen in de gaten:

 • Meer dan 6 weken (42 dagen) voor aanvang ⇒ Geen kosten
 • 42 – 21 dagen tevoren ⇒ 50% van tarief verschuldigd
 • 21 dagen – 8 dagen tevoren ⇒ 80% van tarief verschuldigd
 • Minder dan 8 dagen voor aanvangsdag en -tijd of tussentijdse opzegging ⇒ gehele tarief verschuldigd

Klik hier voor de algemene voorwaarden