Een veelzijdig leven met paarden ... en hun mensen

Alhoewel mijn grootvader cavalerie officier was en dagelijks op het paard zat hadden mijn ouders niets met paarden. Mijn eerste paardrijles was toen ik 9 was. Vanaf mijn 15e gaf ik les in een manege bij Utrecht en reed ik daar de jonge ponies aan. In de loop der tijd volgde een scala aan disciplines: springen, crossen, dressuur, carrousel, voltige, begeleiden van trektochten in de Franse bergen en ruiterkampen voor gehandicapten, mennen met enkel-, twee-, vierspan en tandem, instructie bij rijverenigingen, oplossen van gedrags- en rijkunstige problemen en tegenwoordig ook eventing.
Dat alles heeft een schat aan plezier en ervaring opgeleverd en ik blijf ook voortdurend nog veel bijleren. Die veelzijdigheid is ook terug te zien op ons eigen terrein: er zijn een 20×60 rijbaan met grote spiegel, een roundpen, veel speel- en springmateriaal en crosshindernissen.

“The important thing is not to stop questioning.
Curiosity has it’s own reason for existing.”
~Albert Einstein~


Beluister hieronder het interview met Liesbeth, door Rianne Dekker van Horse in Mind, juni 2019

Sport...

Nadat ik met Ivo en Matador succesvol wedstrijden heb gereden tot ZZ-licht heb ik me met beiden nog veel verder ontwikkeld. Ivo deed “fluitend” wissels om de twee en pirouettes zonder hoofdstel, leerde op zijn 20e nog de passage en piaffe en met hem sprong ik tot 1.30m. Matador was volledig de weg in het leven kwijt toen hij kwam maar ontpopte zich tot mijn allergrootste leermeester op het gebied van horsemanship en dressuur. Met enkele ponies en paarden heb ik gesprongen tot L niveau en recent houden we ons juist meer bezig met eventing en revalidatie.
Ivo en Matador waren ook mijn leermeesters in de ORUN instructeursopleiding: 1e fase allround (incl. springen) en 2e en 3e fase specialisatie dressuur. Daarnaast ben ik jarenlang actief geweest als jury bij dressuur tot en met ZZ-Licht.

Mijn dochter Mandy Jorna heb ik succesvol mogen begeleiden in de wedstrijdsport. Zij reed in 2010 in negen maanden tijd van B naar M2 en werd die zomer ook regiokampioen L2 met haar welshpony Gelpenberg’s Indra. Onder mijn begeleiding heeft ze zelf haar E-pony Skoki (Colandro x Caruso) zadelmak gemaakt en ingereden. Met Bresila-Jane was ze zeer succesvol in de eventingsport (en ik train zelf Bresila Jane ook dagelijks). In 2016 werden zij Noordelijk kampioen Eventing klasse M en ze zijn nu Z geklasseerd.

Jane_Lies_insprong_smal

& Horsemanship ...

Naast de sport ben ik me intens gaan verdiepen in natural horsemanship en in psychologie en biomechanica van het paard. Een gouden greep! Er bleek zoveel te zijn dat je in de reguliere sport en opleidingen niet leert, maar dat juist hét verschil maakt bij het opleiden van paard en ruiter. Een nieuwe band tussen mij en mijn paarden met lichtheid, harmonie en enorm veel plezier. Springen, pirouettes en wissels om de twee zonder hoofdstel, trailerladen in draf op 10 meter afstand … en nog veel meer dingen die ik mij voor die tijd niet had kunnen voorstellen!

De sleutel ligt in het gebruik van psychologie en verfijnde communicatie met lichaamstaal én in inzicht in hoe een paard nu eigenlijk gezond beweegt. En natuurlijk ook in “trainerschap”: herkennen wat er precies gebeurt, weten wanneer je wát moet doen, waarom en hoe. Inmiddels is dit een ‘way of life’ geworden die goed voelt voor zowel de paarden als de mensen eromheen.

We trainden bij bekende natural horsemen zoals Honza Blaha, David Lichman en Mark Rashid. In 2008 haalden Ivo en ik Level 3 in Parelli Natural Horsemanship, toen nog inclusief “Finesse” met vliegende wissels en alle zijgangen. Dat bleek bijzonder: “Level 3 graduates” waren er toen nog geen handvol in Nederland! Inmiddels hebben Ivo en Matador ook met een student van mij Level 4+ behaald in resp. Freestyle en Finesse van Parelli Natural Horsemanship.

Liesbeth_Jorna_Ivo_B

... United!

Om de verbinding te leggen tussen rijkunst, sport en natural horsemanship maakte ik kennis met klassieke stromingen in de dressuur zoals Academische Rijkunst en de Ecole de Légèreté van Philippe Karl. Ook voor het springen en crossen blijven we leren door lessen en clinics van topruiters, waarbij Luca Moneta wellicht mijn grootste inspiratiebron is.

Door voortdurende bijscholing zorg ik dat mijn kennis over de anatomie, biomechanica, trainingsfysiologie, psychologie en nieuwe trainingsmethoden actueel blijven.

Samenwerkingen

In 2011 kreeg ik de zeldzame kans om me de trainingsmethode van Karen Rohlf van Dressage, Naturally, volledig eigen te maken tijdens een maandenlange training in Florida. Als Licensed Dressage Naturally Instructor en D,N Coach voor studenten van de Dressage Naturally Virtual Arena begeleid ik studenten van over de hele wereld.

Verder ben ik ben als trainer verbonden aan het professionals netwerk HorseConnect.nl en aan de kennis community van Horse In Mind. Daarnaast werk ik samen met het opleidingsinstituut voor paardentherapeuten Hippo Sofia Academie.

Karen Rohlf: “If you are in the Netherlands and you like Dressage and Natural, you may want to connect with Liesbeth! She has spent a lot of time with me and she can really help you and your horse!”

Deze blog van Karen Rohlf is uit mijn hart gegrepen en ik kan je helpen om dit in de praktijk te leren!

Kwalificaties:

Dressuur-, spring- en eventingsport, instructeur, coach en (ex-)jury: Licensed Dressage Naturally Instructor, ORUN instructeur-trainer dressuur niveau 4, kandidaat instructeur allround. wedstrijden t/m ZZ-licht dressuur, training voor springen en eventing, jarenlang KNHS dressuurjury t/m ZZ-Licht en bitloze dressuur. 
Clinics met o.a. Tineke Bartels, Sabine Mosen (Ecole de l’Egerete, Duitsland), Luca Moneta (topspringruiter Italië), Manolo Mendez en Karen Rohlf (Dressage Naturally, USA)

Natural Horsemanship: Parelli L3 graduate 2008 (incl. finesse), Game of Contact, div. clinics en 10-week Intensive training Dressage Naturally met Karen Rohlf, div. clinics en cursussen met o.a. Mark Rashid, Honza Blaha, David Lichman, Berni Zambail, Silke Vallentin en Positive Reinforcement bij Mustang Maddy.

Verdieping: o.a. Dissectie paard en biomechanica advanced met Sharon May Davis, Ruiterfitness bij Eco-training Heerenveen, Balans en symmetrie van de mens met behulp van de Egoscue methode, trainingsfysiologie met Carolien Munsters, voortdurende uitwisseling kennis d.m.v. het HorseConnect professionals netwerk en Coaching&Leadership Mastery bij Tony Robbins.

Oorspronkelijke opleiding en werk: Universiteit Utrecht, biologie en ruimtelijke wetenschappen. 1992- 2011 Adviseur Waterbeheer en Ruimtelijke Ordening bij Rijkswaterstaat.