Online Finesse: de 5e savvy

“Ooo, doe je dat ook!”

Dat was de opmerking van een bezoeker die mij thuis travers aan de hand zag doen met Skoki. aan de hand worden al gauw in het hokje geplaatst van “” of academische rijkunst, maar maken eigenlijk gewoon deel uit van het grote geheel.

Er zijn veel verschillende “scholen”, zowel van als , en het is fijn om je daarin te verdiepen zonder je tot één daarvan te beperken. Geen dogma’s, maar dát doen waar je je paard en jezelf het beste mee kunt helpen. Rechtrichtend werk aan de hand is voor mij dus “part of the puzzle” en goed om je paard sterk, los, gecoördineerd en gebalanceerd te maken. Omdat je ernaast staat kun je ook goed zien hoe je paard precies beweegt en hoe hij zich daarbij voelt.

Het liefst doe ik werk aan de hand zoveel mogelijk met bodylanguage. Moving massage, uit de hoek van , en “stick to me”, uit de hoek van natural horsemanship, zijn een belangrijk startpunt. Die zorgen voor de ontspanning en een gevoel van contact en “samen”. Van daaruit kan ik met en lichte hulpen vragen om zijn lichaamspositie te veranderen, om lengtebuiging, stretch en ondertreden van de achterbenen te bereiken. Heel precies dus: finesse, de 5e savvy!